Алберт Сент-Георги
Алберт Сент-Георги

Алберт Сент-Георги е откривателя на  витамин С. Унгарският учен Сент-Георги е роден на 16 септември 1893 г.  През  1937 година той печели  Нобелова награда за физиология и медицина.

С извличането на  витамин С, Алберт Сент-Георги прави важно откритие. Витамин C  се нарича и аскорбинова киселина или L-аскорбат. Той  е водоразтворим витамин.  Този витамин има чудесен ефект върху човешкия организъм. Витамин C  е естествен антиоксидант и  участва при синтеза на колаген. Спирането на колагеновия синтез е причината за болестта скорбут.

 

Витамин С
Витамин С

Витамин С е много полезен за профилактика на простудни заболявания и подсилване на имунитета.   Днес почти няма човек, който да не знае за съществуването на този полезен елемент на здравословното хранене. Най-богати на витамин С са цитрусовите плодове, но  той присъства и в много други плодове и зеленчуци. Балансираното, разнообразно хранене, набавя по естествен път този важен витамин в организма.  С откритието на витамин С, Алберт Сент-Георги дава своя принос в медицината.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==