smokingДнешният 17-ти ноември е обявен за международен ден без тютюнопушене. Той ще протече под мотото – Аз не пуша, не пуши с мен и ти.

Според изследванията в тютюневите изделя се съдържат над 8400 химически вещества, 69 от които са канцерогенни. 85 на сто от хората, които веднъж са запалили цигара, се пристрастяват. Световната здравна организация призна зависимостта от тютюна за болестно състояние. Статистиката у нас показва, че 52-а процента от мъжете и 38 на сто от жените пушат. Голяма загриженост в специалистите предизвиква употребата на цигари от деца на възраст между 13 и 15 години.

Примерно – в проведено изследване през 2008 г. в гр. Добрич сред учениците близо 60 на сто от участниците в него са признали, че са пушачи, а от тях също 60 процента са момичета. Резултатите показват и тревожно намаляване на възрастта, когато децата палят първата си цигара. По повод днешния международен ден без тютюнопушене от здравната инспекция припомнят, че още 20 минути след последното пушене в организма започват да настъпват положителни промени. След една година повишеният риск от сърдечен инфаркт намалява наполовина в сравнение с този на пушачи.

Нека пушачите се присъединят към днешния международен ден без тютюнопушене – който е под надслова: Аз не пуша, не пуши с мен и ти – и да не палят цигари, а още по-добре и ако използват това като повод да откажат пушенето.

без цигарипушенето забраненопушенето е опасно за здраветобез тютюнев дим

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==