Изложба "Животът е илюзия"
Изложба "Животът е илюзия"

Животът е илюзия – и добра, и лоша, защото често, за да се оценят хубавите и стойностните неща, първо трябва да преминем и през лошите неща … и ако не се спрем пред препятствията, които се изпречват пред нас, то със сигурност красотата на илюзиите и мечтите ни ще се превърне в реалност.

В реалност за втора поредна година се превръща и изложбата от организирания конкурс „Животът е илюзия“ за рисунки и арт-изделия, изработени от лица с умствени затруднения в Специализираните институции и Социални услуги в общността от Варненска област, като една от дейностите на проект „Чуйте нашия глас” на Сдружения „Семеен център – Мария“, подкрепен от Институт „Отворено общество”-София и Тръст за гражданско участие в Централна и Източна Европа. Изложбата се проведе на 23.02.2012 г. от 10:00 часа в град Варна, в Дом на съюза на офицерите и сержантите от запаса. В конкурса „Животът е илюзия“ са се включили над 100 лица с увреждания. Една от наградените участнички в конкурса – Бети ми сподели мечтата си – а именно, че е мечтала да стане художничка. Казват, че няма несбъднати мечти, а изоставени желания … желанието за рисуване не я изоставя и до днес и този конкурс и изложба й помагат да сбъдне мечтата си, както помагат и на всички останали участници да покажат красотата на своя свят и вълшебството на таланта, който притежават.

След изложбата в 11:30 часа се проведе Работна среща “Чу ли си нашия глас …?“. Един от специалните гости на изложбата и работната среща беше д-р Здравко Марков, директор на Дирекция „Социални дейности и жилищна политика“ – град Варна. На работната среща се обсъдиха темите за налагане на гласност и прозрачност на дейностите на Гражданския форум, формиране на позитивни нагласи към лицата с интелектуални затруднения, както и стъпалата, които предстои да се извървят, за да се постигне желаната промяна.

Статия и снимки: К. Герчева, Февруари 2012

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==