Успешна диета

Съществува ли успешна диета?

здравословно храненеСамата дума диета, кара хората нуждаещи се от нея да настръхват. Първо за да намерят сили да я спазят и след това съмнението, дали ще има успех.

Хората се подлагат на диета по-различни причини – отслабване, влизане във форма, здравословни проблеми. Независимо от причината диетата има две части – физическа и психическа. Повечето хора се втурват в поредната диета като в битка. Стискат зъби и се опитват психически да се справят с нимоверно усилие. И това е главната причина диетите да нямат успех. Всяка битка, борба, поражда съпротива. А когато човек се бори със себе си тази битка не води до никъде, защото силите са равностойни. Единственото от борбата с диетата е психическо и физическо изтощение.

Тогава?

  • Затова нека заменим думата „диета“ с  с израза „Хранителен режим“. Не е ли същото? Може би, но ума има нужда от игра на думи, от илюзии за да смени курса на плаване. Дори може да замените думата диета с някаква друга дума, израз или техника – важното е ума да се зарадва и мотивира.
  • Така… Избрали сме подходящо название на това, което ще присъства в живота ни, докато пожелаем.  Аз ще го наричам: Здравословен, хранителен режим. Кога да започнем?
    Най-добре веднага. Сега.  Защо ли? Защото няма за кога да чакаме да сме здрави, силни, красиви. Да, ама не е началото на годината, не е началото на месеца, не е понеделник или началото на отпуската или…
  • Да! Никое време е. В това е идеята. Никое време, никой не ни кара, просто така сме си решили. Не е битка, не е борба за нещо, просто спонтанно сме решили да опитаме нещо ново.<
    Когато човек се съобраява с времето и други фактори, това го стресира. Когато просто експериментира, това дава свобода, освобождава от очакваня, от стрес и успеха дори не е от значение, но е възможен и дори по-голям.
  • Без очаквания, но не и без вяра. Очакванията са някакви факти, които искаме навсяка цена и по определен начин да постигнем. Вярата е убеденост, че рано или късно това, за което мечтаем ще се сбъдне. Очакванията са ограничение, когато не ги постигнем, се разочароваме и демотивираме. Вярата е свобода, тя е вътрешна убеденост, че щом съществува мечта, то е за да бъде достигната, когато и дойде времето.
  • И ето ни едни свободни, щастливи и вътрешно убедени хора, които спонтанно, но осъзнато са решили да опитат нещо ново.  То е ново, затова е неизвестно, но не значи че хаотично трябва да се лутаме в него. Ще си направим план. Този план няма да е нещо, което педантично да се следва, той ще е приблизителна насока по пътя и може да бъде коригиран на всеки етап, според условията по пътя. Та това е истинско приключение...
  • Да помечтаем. Да си представим мечтата сбъдната. Да усетим радостта от сбъднатата мечта. Всеки ден трябва да отделяме поне минутка да се наслаждаваме на това усещане. То е важно за настроението по време на приключението.

Ами готови сме. Да видим първа точка от плана и да я изпълним доколкото е възможно. Ще се учудите колко е лесно, защото това вече не е задача, не е битка, не е самоцел … Това е стъпка от едно приключение.

Аз се впускам в него, а ти?

Очаквайте още идеи, съвсем конкретки за приключението наречено „Здравословен, хранителен режим“, а за почитателиет да думата „диета“, за една Успешна Диета.

io

За мен се твърди, че си противореча. Но за мен противоречие няма. Взаимно изключващите се неща за един, за взаимновключващи се за друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.