Съществува ли успешна диета?

здравословно храненеСамата дума диета, кара хората нуждаещи се от нея да настръхват. Първо за да намерят сили да я спазят и след това съмнението, дали ще има успех.

Хората се подлагат на диета по-различни причини – отслабване, влизане във форма, здравословни проблеми. Независимо от причината диетата има две части – физическа и психическа. Повечето хора се втурват в поредната диета като в битка. Стискат зъби и се опитват психически да се справят с нимоверно усилие. И това е главната причина диетите да нямат успех. Всяка битка, борба, поражда съпротива. А когато човек се бори със себе си тази битка не води до никъде, защото силите са равностойни. Единственото от борбата с диетата е психическо и физическо изтощение.

Тогава?

  • Затова нека заменим думата „диета“ с  с израза „Хранителен режим“. Не е ли същото? Може би, но ума има нужда от игра на думи, от илюзии за да смени курса на плаване. Дори може да замените думата диета с някаква друга дума, израз или техника – важното е ума да се зарадва и мотивира.
  • Така… Избрали сме подходящо название на това, което ще присъства в живота ни, докато пожелаем.  Аз ще го наричам: Здравословен, хранителен режим. Кога да започнем?
    Най-добре веднага. Сега.  Защо ли? Защото няма за кога да чакаме да сме здрави, силни, красиви. Да, ама не е началото на годината, не е началото на месеца, не е понеделник или началото на отпуската или…
  • Да! Никое време е. В това е идеята. Никое време, никой не ни кара, просто така сме си решили. Не е битка, не е борба за нещо, просто спонтанно сме решили да опитаме нещо ново.<
    Когато човек се съобраява с времето и други фактори, това го стресира. Когато просто експериментира, това дава свобода, освобождава от очакваня, от стрес и успеха дори не е от значение, но е възможен и дори по-голям.
  • Без очаквания, но не и без вяра. Очакванията са някакви факти, които искаме навсяка цена и по определен начин да постигнем. Вярата е убеденост, че рано или късно това, за което мечтаем ще се сбъдне. Очакванията са ограничение, когато не ги постигнем, се разочароваме и демотивираме. Вярата е свобода, тя е вътрешна убеденост, че щом съществува мечта, то е за да бъде достигната, когато и дойде времето.
  • И ето ни едни свободни, щастливи и вътрешно убедени хора, които спонтанно, но осъзнато са решили да опитат нещо ново.  То е ново, затова е неизвестно, но не значи че хаотично трябва да се лутаме в него. Ще си направим план. Този план няма да е нещо, което педантично да се следва, той ще е приблизителна насока по пътя и може да бъде коригиран на всеки етап, според условията по пътя. Та това е истинско приключение...
  • Да помечтаем. Да си представим мечтата сбъдната. Да усетим радостта от сбъднатата мечта. Всеки ден трябва да отделяме поне минутка да се наслаждаваме на това усещане. То е важно за настроението по време на приключението.

Ами готови сме. Да видим първа точка от плана и да я изпълним доколкото е възможно. Ще се учудите колко е лесно, защото това вече не е задача, не е битка, не е самоцел … Това е стъпка от едно приключение.

Аз се впускам в него, а ти?

Очаквайте още идеи, съвсем конкретки за приключението наречено „Здравословен, хранителен режим“, а за почитателиет да думата „диета“, за една Успешна Диета.


Статията е прочетена 13 пъти