Повече за Сливен – планински туризъм, екотуризъм, фототуризъм, културата на Възрожденския бит, повече чист въздух и спокойствие сред уникални панорамни гледки – насоки за вашата почивка

Сливен превъзхожда много планински градове по своето местоположение и достъпност. В подножието на разнообразни по релеф планински висоти, в близост до най-високия за Източна Стара планина връх Българка 1181 м. н.м.р. Градът е закътан от северния вятър и макар да е известен с уникалния , формиращ се само тук вятър бора, Сливен е в повечето случаи спокойно откъм метеорологични небивалици място. В края на пролетта, през цялото лято и до късна есен (м. ноември) градът е подходящ за туристите, които искат да посетят планината, както и да се потопят в културно-историческата атмосфера на къщите музеи на българските възрожденци – къща-музей на Хаджи Димитър, на Панайот Хитов, Регионален Исторически Музей – Сливен, Музей на занаятите. Градът е включен в каталога със Стоте Туристически Обекти на Българския Туристически Съюз. Подходящ е за посещение от ученици, фотолюбители, планинари, рибари, екотуристи, велотуристи. Сливенските Минерални бани в близост до р. Тунджа дават възможност да опитате въздействието водата там – минерализирана, със специфичен вкус и винаги топла. Подходяща е за лечение и макар и към настояща дата – 24.05.2012 г. материалната база на територията на минералните извори да не е достатъчно добра, нищо не може да ви попречи да опитате вкуса на водата, леко метален и подходящ за лечение на  заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, стомашно-чревни заболявания, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични и др. Баните се намират на около 15-20 минути разстояние с автобус от централните части на града.

ПЛАНИНСКИ ТУРИЗЪМ

Карта на Сините камъни
Карта на Сините камъни

Планината дава много сили на очите ви, красивата й силна снага всеки ден предлага различна визия – някога мрачна и навъсена, друг ден изострена до пълната видимост на всеки детайл и контур. Особено напролет, когато се раззеленят горите, панорамата става много атрактивна и възбуждаща към планински приключения. На места са открити  и подходящи скали за алпинизъм, но преди всичко пешите разходки са най-препоръчителни. На територията на Сливенската планина е Природния Парк „Сините Камъни”, има защитени части от него – територията на Резерват Кутелка (определен район, който обхваща и връх Кутелка). Български туристически съюз и местните органи са изградили успешна система за опознаване на планината,  МАРКИРАНИ СА ПЪТЕКИ, много от които са лесно проходими, без трудни изкачвания и откриват красиви гледки или крайпътни обекти. Винаги може да потърсите гид сред служителите в Парка и не забравяйте да проверите прогнозата за времето преди да организирате посещението си. Сливен е единственият в България град, който разполага с ОТКРИТ ПЛАНИНСКИ ВЪЖЕН ЛИФТ, който за около 20 минути ви отвежда от града до висините на планината и Слънчева поляна, а зимите тук не са така сурови, което е предпоставка за ползването му и сред снежните виелици, разбира се някога лифтът не работи, когато метеорологичната обстановка е твърде непредвидима или некомфортна.

КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ

В чертите на града се открояват централни части, стари квартали, които някога са били села в покрайнините на Сливен и са били съвсем извън града, нови квартали, застроени от блокове. Сред старите квартали е Комлука, застроен предимно от къщи и в най-крайните му точки извън града може да откриете множество бари за пране на килими, стари занемарени, изоставени фабрики. Клуцохор се намира в непосредствена близост до Комлука, дели ги една река, която минава съвсем през центъра на града, покрай пазара за плодове и зеленчуци, относително по-близо от която и да е друга река до Централния площад с паметника на воеводата Хаджи Димитър, Театърът „Стефан Киров”, Сградата на Община Сливен, църквата „Св. Димитър”. В Клуцохор  в близост до къщата музей на Хаджи Димитър може да видите и църквата „Св. Николай” зад Трета поликлиника. В квартал Република и Ново село има стари къщи и музеят на Панайот Хитов, както и паметникът му на видно място до кръстовището на бул. „Панайот Хитов” и бул. „Христо Ботев”. Успоредно на булевард „Ботев” е и друга река, наречена от сливенци Новоселска. В квартал Ново село може да посетите църквата „Света София”. Ако искате да откриете възрожденска къща, където да отседнете за нощувка или похапване не пропускайте да повървите по ул. „Великокняжевска”, намира се зад Районния съд, паметника на Хаджи Димитър, на нейния адрес са отбелязани Езиковата Гимназия и ПМГ „Добри Чинтулов” – математическата гимназия на града.

НАСТАНЯВАНЕ И ИЗХРАНВАНЕ

Най-евтини са нощувките в Хотел „Сливен” – в самият център на града, освежен и скоро ремонтиран, в близост до площада с паметника и до Театъра „Стефан Киров”. Друг подходящ градски хотел, който е в близост до планината  и има красива гледка към нея е Семеен хотел „Мечта” – стаите тук са съвсем малко по-скъпи, но хотелът е доста по-нов, приветлив отвътре и отвън и по-близо да планината, така че е по подходящ за тези, които искат да акцентират на планински туризъм, намира се в стария квартал Ново Село, по бул. „Панайот Хитов”. За ценителите на спорта и хората, които държат за започнат с обиколка по стадиона деня си подходящ е хотел „Спорт палас”, разполагащ с тенис-кортове, стадион за обществено ползване, фитнес-зала, по-луксозен и със значително скъпи стаи, просторен и комфортен апартамент, подходящ е за организиране на Семинари, публични срещи, коктейл-вечери, има и летен басейн към хотела.
Градът разполага с безброй много семейни хотелчета и малко по-големи хотели, от вас се иска само да поразровите повече в Интернет, за да намерите информация за най-подходящия хотел. Не забравяйте, че щом се качите горе на планината тя ще ви заплени така, че с радост ще поискате да останете поне за една нощувка горе, за да се събудите сутринта на фона на чистото небе, нежния полъх на планинския въздух, песента на птиците и утринната роса – една освежаваща картина, от която всеки от нас има нужда, за да възвърне жизнените си сили, да открие баланса в себе си и да усети фините очи на божествеността в природата върху себе си. Наесен в началото на октомври може да откриете най-атрактивната  и хранеща окото краска в топлите цветове на листата от жълто-зелено, през охра до кърваво-червено. Редуването на ниски и лесно покорими скали по билото около Слънчева поляна и езерото и свежи храсти, борова горичка, беседки и места, подходящи за организиране на барбекю. Потърсете снимки в Гугъл под наименованието СНИМКИ ОТ СЛИВЕН , а може да видите и част от колекцията ми със мои снимки във фейсбук на Asya Po  . Попитайте и потърсете и ще намерите най-приятното и подходящо място, където да отдъхнат нозете, очите и душите ви, добре дошли в Сливен, приятели !


Статията е прочетена 204 пъти