Несъмнено – хората които пишат материали в Утро, които публикуват материали, статии, трябва да знаят, че трябва да се внимава и да се спазва доброто име на сайта, да се подържа добрия тон.

Тези които ще пишат, ще трябва да знаят, че за да могат да пишат статии, се иска да се спазват правила. Колкото и да не се харесва на някой хора – без правила не може. Защото когато е сам човек и прави нещо свое си – той се съобразява само със себе си. Но когато повече от един човек вършат една обща работа – тогава ще трябва да има правила на поведение, за да няма спорове, за да се разрешават по-бързо възникнали недоразумения.

  • Всеки, който пише статия е неин автор. Като автор на статията задължително я подписва с името си. Ако желае може да ползва и псевдоним – за целта трябва да се знае кой е “собственика” на псевдонима. Няма да се допускат материали, които са без автор или подписани с псевдоним, от който не става ясно кой е конкретния човек зад него.
  • Когато за една статия са използвани материали от други източници, независимо какви – сайтове, литература, филми, то това задължително се указва. Чуждия труд трябва да се уважава!
  • Когато някой пише статии които са от информационна агенция, от друг източник и представляват само новина – отново се подписва като съставител на материала. Безименни статии няма да бъдат публикувани.
  • Ако в процеса на работа възникне недоразумение или проблем – то той се съобщава веднага на съответния човек. И се прави всичко възможно проблема да се реши. Ако е необходимо се уведомява администратора на сайта.
  • Добрият тон в статиите е задължителен. Това, че не харесвате някой, не означава, че трябва да го обиждате. Ако в други информационни средства – вестници, телевизии, сайтове и др. … – има статии които са нелицеприятни и обиждащи, подигравателни за членовете, организацията или за авторите в www.utro.bg – това си е за тяхна сметка. Утро.бг няма да се принизява до тяхното положение, и съответно който и сътрудник, на сайта го направи – ще му бъде отказан достъп, няма да му се позволява да пише статии в сайта Утро.бг.
  • Когато се изнасят факти относно нещо или някой – то задължително е да бъдат подкрепени с доказателства. Хората които публикуват в сайта трябва да знаят, че за да им повярват другите, за да оценят труда им, да обърнат внимание на тезите, идеите им, те трябва да бъдат подкрепени с доказателствен материал. Никой няма да повярва на голословни думи – по такъв начин само ще си изгубите доброто име.
  • Важно е материалите да са издържани правописно и стилово, но ако все пак се допусне грешка и някой от екипа я забележи, е длъжен да уведоми автора на материала за това, за да може да бъде отстранена максимално бързо. Такива сигнали трябва да бъдат приемани, като нещо нормално и част от екипната работа, за да може сайтът да е на добро ниво.
  • Не се препоръчва да се публикуват статии, които са с идентично съдържание със статии от други сайтове. Съдържанието трябва да бъде уникално. Моля – редактирайте материалите, за да не са копирани на 100% с такива от други сайтове. Когато се установят такива еднакви статии – те ще бъдат спрени.
  • Не приемайте сайта като „ферма за линкове“ или директория за статии. Такова нещо не се допуска и такива материали ще бъдат премахвани. Ако се установи, че това се нарушава – авторът ще бъде предупреден, а при повторно нарушение и ще му бъде отказан достъп до сайта. Тази секция, този сайт е да споделяме заедно хубавите и тъжните неща в живота, да си помагаме взаимно а не директория за статии, за да печелите безплатни линкове.

Както вече споменах – без правила не може. Особено когато на едно място, когато за една идея, работят повече хора. Не може всеки да прави каквото си иска и да не се съобразява с другите. За да върви работата безпроблемно и да няма напрежение в колектива – ще трябва да спазвате тези правила. Ако не ги спазвате – няма да бъдете допуснат като автор, сътрудник в сайта www.utro.bg.


Статията е прочетена 65 пъти