Ягодов пай
Много лесен и вкусен ягодов пай.
Продукти:
Чаша брашно
мас или масло, колкото поеме
1 яйце
щипка сол, 2-3 л захар
За пълнеажа – 300 гр ягоди, 2-3 л захар.
Приготвяне:
Ягодите се посипват със захарта и се оставят.
Продуктите за тестото се смесват и тестото се омесва докато стане гладко и не лепи. Оставя се в хладилника за 20 минути/може и повече/
Правят се две тънки кори, около 5 мм. Първата се слага в тавичка и и се оформя повдигнат ръб. Запича се на 180-200 гр. докато порозовее.
Втората кора се нарязва на лентички.
Ягодите се изцеждат от пуснатия сок и се нареждат върху запечения блат. Ягодите се посипват с Малко захар и отгоре се нареждат лентите от тестото. Запича се до порозовяване.
Този пай може да се приготви и с други плодове, ягоди, малини, къпини, сливи… Плодовете трябва да са оцедени от сока, без да са смачкани. Може да се слага повече захар в тестото и плънката от ягоди, или по-малко според вкуса.
Това е основен маслен блат и може да се прави сладък или солен пай според плънката.
Горния слой може да не е на ленти, а да е цяла надупчена кора, или пък настъргано тесто.
Всичко е въпрос на предпочитания.
Може да се гарнира със сметана, йогурт или сладолед.
Приятен апетит с ягодов пай!
Й. Богомилова
Статията е прочетена 811 пъти
Вашият коментар