Стил » Мода, облекло

Удобство в синьо

публикувано от:  на януари 3, 2013 няма коментари
Удобство в синьо

Удобство в синьо

Знаете ли, че любимите на десетки поколения дънки първоначално били създадени като работно облекло, а днес можем да ги видим по подиумите на модни дефилета в световните столици на модата. Всичко започва от абсолютно практичната подбуда, предизвикана от неудобството да пренасяш златен пясък.

В средата на 19 век златната треска привлича половината свят в САЩ. През 1853 година баварецът Леви Страус напуска родния си дом и също заминава за Америка. Но не за да търси скъпоценности, а за да открие работилници за шиене на панталони за златотърсачите. Неговата фабрика започва да произвежда гащеризони от кафяв плат за палатки, който е бил доставян от Генуа. Върху денковете е имало щампа Genes, която американците са прочели като “джинс”. Сините дънки са се появили поради недостига на брезентов плат. Новият син плат е бил докаран от френския град Ним. Маркировката De Nimes дава названието “деним”. Понякога платът не е издържал тежестта на инструментите и за да не се късат джобовете, към тях са били прикрепени специални капси. През 1873 година светът за първи път е видял оригиналните дънки Levi`s. Много скоро и дамите са си извоювали правото да носят дънки. През 1953 година е произведен първият женски модел. След това без всякакъв бой дънките са завладели целия свят, в това число и Съветския съюз, а през 50-те години на миналия век дънките са се настанили трайно в гардероба на хората.

През 80-те години на миналия век в света започва моден бум – появяват се новаторски модели дрехи и аксесоари, тенденцията е връщане към унисекс облеклата, което повлиява и света на джинсите. Дълго време в Източна Европа те се считат за деградивно “западно” изобретение и са забранени. Дори можеш да бъдеш осъден, ако носиш такива. 21-ви век донася не само новите материи, но и повече удобство в облеклото. Елегантните дънки се превръщат в абсолютно допустима част от дрескода за вечерни партита, театър и дори бизнес срещи на престижни компании.

Събрала информацията: К. Герчева

Снимки: Internet

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 236 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!