Какво знаете за яйцето?

Съхранение и готвене

 • Яйцата се съхраняват в хладилника с върха надолу, без да са измити. Измиват се задължително преди употреба.
 • Прясното яйце се разпознава, като се пусне в чаша със солена вода. Чаена лъжичка готварска сол на чаша вода. Прясното потъва, старото плува на повърхността.
 • Развалено яйце разгледано към светлина има тъмни петна вътре.
 • Жълтъкът, отделен от белтъка, се запазва в затворено бурканче със студена вода в хладилника.
 • Яйцата не бива да се съхраняват до продукти с остра миризма, защото я поглъщат и задържат.
 • Яйцата няма да се спукат при варене, ако от тъпата им страна ги пробиете с игла.
 • Ако яйцата се варят бързо, белтъкът става твърд, а жълтъкът рохккав. Ако ги варите бавно – обратното.
 • Свареното яйце се бели лесно, ако от горещата вода, веднага се пуска в студена.
 • Ако трябва да сварите пукнато яйце, намажете пукнатината с оцет.
 • Яйцата не се пукат, ако се варят в подсолена вода.
 • За да станат белтъците пухкави в тях не трябва да попада жълтък или вода и се прибави щипка сол. Разбива се по-бързо на водна баня. Яйцата се изваждат от хладилника достатъчно време преди разбиването, за да се затоплят на стайна температура.
 • Ако ви трябва само белтъка, пробийте две дупки на противоположните страни на яйцето и го изцедете. Жълтъка се запазва в хладилник ден-два.
 • Яйцата на очи стават много вкусни ако се сварят в мляко, вино или бульон.
 • Бърканите яйца стават пухкави, ако преди пържене прибавите по супена лъжица мляко или вода на всяко яйце и добре разбиете.
 • За рохки яйца след завиране се варят 2-3 минути, а за твърдо сварени 10 минути.
 • След варене яйцата да се обливат със студена вода, за да се обели лесно черупката им, както и да се предотврати зеленикавото оцветяване на техния жълтък, което е резултат от серни съединения на желязото.
 • Когато са сурови, добре е яйцата да се чупят едно по едно в отделен съд, за да се избегне попадането на развален продукт в общата смес.
 • Когато се чупи съвсем прясно яйце  жълтъкът стои издут, а около него е прибран белтъкът. При стареенето белтъкът все повече се разводнява, а жълтъкът става все по-плосък и ципата му може да се разкъса. Яйцата са пресни най-много до 15 дни, след като са снесени. Даже и да са добре сварени, тези продукти не бива да стоят на стайна температура повече от три дни.

Любопитни факти

 • Щтраусовото яйце тежи 1,5 кг дълго е 20см и за да го сварите, са ви нужни 40 минути. Равнява се на 20 кокоши яйца, а черупката чу е дебела половин сантиметър.
 • Освен птиците, яйца снасят костенурките, змиите, крокодилите и някои торбести животни от Австралия.
 • Най голямото кокоше яйце е 162 гр. 10-месечна кокошка от птицеферма в индийския щат Пенджаб е снесла огромно яйце, заради което заслужено е вписана в местната „Книга на рекордите Лимка“, съобщи „Таймс ъв Индия“. Яйцето е дълго е 10 сантиметра, а диаметърът му е 5 сантиметра. Кокошката рекордьорка е от породата Лохман. Самата птица тежи 1,25 килограма.
 • Най – голямото яйце,снесено някога-като тук се вклучват и динозаврите е на слонската птица от Мадагаскар, изчезнала около 1700 години.То е било десет пъти по голямо от щраусовото, с обем от 9 литра или колкото 180 кокоши яйца.
 • Интересното е, че най-голямото яйце, включено в книгата на Гинес, е било снесено от щраус в Израел през 1988 г., то е тежало 2,3 кг.
 •  Най-малкото яйце е на джуджето колибри, живеещо в Ямайка. Неговото тегло е не повече от 3 грама.
 • Кокошката снася за една година от 250 до 300 яйца, и са й необходими 24-26 часа, за да снесе едно яйце.
 • Световният ден на яйцата, се отбелязва по инициатива на Международната комисия по яйцата (Международна асоциация на производителите на яйца) от 1996 г., втория петък на октомври.
 • Националният институт по птицевъдство съобщава, че Мексико заема седмо място в света по производство на яйца, които възлизат на 2306 млн. тона. Това означава, че всяка секунда кокошките в Мексико снасят 1500 яйца.
  Мексико е на първо място в света по консумация на яйца, всеки жител на Мексико консумира 21,9 кг. яйца на година, което е равно на яйце и половина на ден.
 • Черупката на яйцето има над 17,000 пори.
 • Въпреки сложената сол във водата, възможно е да има напукани яйца. Важно е само първоначално да им се сипе студена вода, която да се загрява на котлона, заедно със затоплянето на яйцата. Ако се сипе гореща вода (с цел да скъси времето за завиране) има риск повече яйца да се напукат.

Яйцата са чудесен избор за тези от вас, които се опитват да покачат мускулна маса. Белтъчините, съдържащи се в яйцата, съдържат всички есенциални аминокиселини, при това в добро съотношение.

От всичи източници на белтъчини яйчният е с най-висока биологична стойност (т.е. организмът ни го усвоява най-пълно), като изпреварва рибата, месото, млякото най-малко с десет пункта.

1. Данни за 100 грама продукт (в грамове). Едно яйце тежи средно 60гр

продукт вода белтъчини мазнини въглехидрати калориии
Яйца
Яйчен жълтък
Яйчен белтък
74,1
50,8
87,3
12,9
16,1
11,1
11,2
81,9
0,7
0,7
0,3
0,7
160
364
50

2. Яйцето – общи факти

Яйцето се състои от жълтък и белтък, които се различават по химичен състав (вижте горната таблица).

Консумация само на яйчните белтъци

 • Предимства – яйчните белтъци са най-бедната на мазнини белтъчна храна. Те просто нямат никакви мазнини. Поради това се усвояват много бързо. Консумирайки само яйчни белтъци, вие получавате качествен протеин без мазнини, който се разпада бързо до аминокиселини и бързо навлиза в мускулите. Точно това кара много хора да отделят белтъците от яйцата. Но се оказва, че това разделяне има и отрицателни страни.
 • Недостатъци – изхвърлите ли жълтъка, вие изхвърляте и половината протеин от яйцето. Ясно е, че жълтъкът е богат на мазнини, но той съдържа и немалко белтъчини, които не са за подценяване. Белтъчините в жълтъка и белтъка съдържат различни аминокиселини, които се допълват при консумацията заедно. Оказва се, че жълтъкът също не е за пренебрегване

Консумация на цели яйца

 • Предимства – когато ядете цели яйца, вие си осигурявате добър набор от всички есенциални аминокиселини в добри пропорции. Жълтъкът съдържа витамин А и витамин Д, желязо и разнклонени аминокиселини – все вещества, необходими за вашия прогрес.
 • Недостатъци – а сега и обратната страна на медала. Освен полезните съставки, жълтъкът съдържа и доста мазнини (вижте таблицата в началото), включително и наситени мастни киселини, които не са много полезни за здравето ни. Жълтъците съдържат и повечко холестерол и при прекаляване с консумацията им нивото му в кръвта може да се повиши, а това е нежелателно.

Ако ядете до 4-5 яйца дневно, при това всеки ден, можете да ги ядете цели. Няма опасност от увеличаване на холестерола, а и няма да прекалите с мазнините, особено ако качвате маса. Ако обаче ядете по повечко яйца дневно, по-добре е те да бъдат без жълтъците, за да се предпазите от посочените горе недостатъци. Когато сваляте излишните мазнини, можете да пробвате консумация само на белтъците, стига да може да си го позволите, тъй като в този случай яйцата ще ви излязат малко „по-солени“. Иначе яйцата са сравнително евтин източник на белтъчини, при това качествени. Подходящи са за консумация навсякъде, стига да са сварени предварително. Могат да се готвят на омлет, да се пържат (за предпочитане е без мазнина) и т.н. Така, че не забравяйте да включите яйцата в менюто си – те ще ви помогнат много.

Яйцата съдържат редица полезни вещества- витамини, олиго-елементи, протеини, които са необходими за правилното функциониране на организма и др.

Белтъкът им съдържа незаменими аминокиселини, които са в оптимално равновесие. Ето защо яйцата се усвояват особено добре от организма и са изключително необходими за изграждане и обновяване на неговите клетки. Поради високата си биологична стойност яйчният белтък е признат за еталон и с него се сравняват протеините от друг произход. Изчислено е, че две средно големи яйца доставят на организма толкова незаменими аминокиселини, колкото 80-100 г месо. В яйцата има още мазнини и малко въглехидрати. Съдържат се и витамини от група В, витамин А и Е, също и редица микроелементи – калций, мед, манган, желязо, йод, селен и пр. Енергийната стойност на 1 средно голямо  яйце  е около 80 ккал.

Химичният му състав се влияе от храненето на съответната птица, сезона, времето на снасяне и други фактори. Например съдържанието на витамин А в яйчния жълтък през лятото е многократно по-голямо, отколкото през зимата. От цвета на черупката обаче не може да се съди за качеството и витаминното богатство на яйцето. Пигментите в храната са определящи за този цвят. За кокошката те идват предимно от съставки на царевица и зелени треви, както и от някои каротинови хранителни добавки.

Специално внимание заслужава яйчният жълтък. Той съдържа мазнини – до 32%. От тях близо 2% е холестеролът. Той е мастоподобно вещество, което се пренася чрез кръвта до всяка клетка от нашето тяло. Различава се общ холестерол, който нормално е около 5,5 mmol/l; добър холестерол със стойности над 1,3 mmol/l и лош холестерол със средно равнище 3,4 mmol/l. Ако веществото от последния вид е надхвърлило нивото си, съществуват рискове за здравето. Лошият холестерол се отлага по стените на артериите, като постепенно ги стеснява и запушва. В белтъка няма холестерол. В жълтъка, обаче, се съдържа полезното вещество – лецитин. При обменните процеси той,  обезврежда холестерола. Така че нутрициолозите препоръчват като напълно безвредна консумацията на 6 яйца седмично. Но за същото време хората, склонни към атеросклероза, трябва да приемат едно най-много две яйца. Значителното количество лецитин в жълтъка повлиява благоприятно черния дроб и нервната система. Неслучайно яйцата се включват в диетите на хора, работещи в замърсена среда с промишлени и неврогенни отрови, като живак, арсен, олово. Комбинацията на лецитин и желязо в хранителните продукти стимулира образуването на кръвните съставки, затова яйчните жълтъци са особено полезни при анемии и след тежко боледуване.

Все още се приема твърдението, че суровите яйца са по-хранителни от пържените или варените. Според специалистите полезните съставки на яйцето са достатъчно устойчиви на висока температура и се запазват след различни видове кулинарна обработка. Освен това суровите яйца съдържат два фактора, които пречат да се усвояват някои ценни хранителни съставки.

Препоръчителното количество според Американската асоциация за превенция на сърдечните болести е по едно  на ден.

Яйцата са полезни за кръвотворната дейност на организма. Съдържащите се в яйцата вещества предотвратяват образуването на катаракта, защитават зрителния нерв, неутрализират вредните въздействия на околната среда. Яйцата укрепват костите и ставите, стимулират имунната система, повишават умствената работоспособност. Яйцата са единственият продукт, който се усвоява от организма 97-98%.

Жълтъкът е ценна храна, защото съдържа желязо. Кърмачетата започват да се нуждаят от повече желязо за образуване на червени кръвни телца към средата на първата година, защото при бързия растеж ограниченият брой кръвни телца, които имат от раждането, става недостатъчен.

Рискове

При постоянна и интензивна консумация на топлинно необработени яйца може да се стигне до болестно състояние, известно като биотинова авитаминоза. Суровите белтъчини понякога водят и до различни прояви на алергия, уртикария, екзема и пр. Тези болестни състояния по-често се наблюдават при деца и хора със стомашно-чревни нарушения. За да няма реакция от страна на организма към яйчните белтъчини, разумно е винаги тези храни да се употребяват топлинно обработени. Не е за пренебрегване и фактът, че суровите яйца носят риск от хранителни отравяния. Това особено се отнася за пачите и гъшите яйца, които съдържат повече мазнини и често са носители на самоцелна инфекция. Заболяването се предизвиква от бактерии, наречени салмонели. Особено податливи са малките деца и хронично болните.

За предпочитане са яйцата до петия ден след снасянето им. Задължително е да се съхраняват в хладилник. Така се забавят процесите на стареене, водещи до промяна във вкуса, втечняване на белтъка, поява на несмилаеми серни и други съединения, които дразнят стомаха и черния дроб. Също се намалява рискът от евентуално развитие на микроби вътре в яйцето.

Профилактиката на различните инфекции налага преди консумация яйцата да се измиват с хладка вода и да се варят най-малко 10 минути. Топлинната обработка обаче не бива да продължава и прекалено дълго, защото белтъкът става “гумен” и трудносмилаем. Яйцата на очи, бърканите или на омлет също са трудносмилаеми поради мазнината, с която се пържат.

Надяваме се да сте научили, нова полезна информация за яйцето.

Събрал от тук от там – Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 8 280 пъти