Понятията за чисто и мръсно са относителни.
Днес живеем в свят където може да се достигне до педантична стерилност. Но в естествения свят на човека живеят микроорганизми, много от които са полезни.Те са част от еко системата.
През различните времена, в различните цивилизации се е поддържала различна хигиена.
Най-честия начин да се почисти нещо е с вода. Прибягва се и до повишена температура или направо огън. Или чрез изстъргване с пясък, закопаване в земята. Или чрез изтупване издухване.
Вода, огън земя и въздух.
В природата всичко е чисто. Едно листо в гората не е боклук, а подхранващо почвата, но на бетона то е излишно, няма как да се разтвори в мъртвата земя.

По-късно хората открили химичната реакция: ферментирането-спирта,окисляването-киселината,сапуна и техните почистващи свойства.
Днес всичко с което чистим е химия- вредна за нас и екосистемата. Живеем чисто-замърсявайки.
Струва ли си чистота на такава цена?
Ставаме стерилни отвътре и от вън, но разяждани от стари и нови болести- изгубили имунитет към първите и нямащи защита за вторите.
В какво се превръщаме в био-синтетични същества, слаби, уморени, отчаяни. Мечтите ни се измерват в курса на световната валута. А парите казват, не миришат.
С тях могат да се купят много неща и да решат проблеми, които не биха съществували ако нямаше пари.
Те са най-мръсното нещо и физически и духовно. Преминават през безброй ръце, продавайки живот и мечти и омърсявайки душите. Тях с какво да ги почистим.
С най-старите средства.
Вода и огън, земя и въздух, и вяра…

©Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 212 пъти