Празниците не са свършили: Аромат на ванилия и канела…
Мъфини с дюли
Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. разстопено масло
сок от половин портокал
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
1 голяма дюла или две по-малки
3 с.л. кафява захар
Приготвяне:
Дюлите се настъргват и се разбъркват с кафявата захар, оставят се настрана Яйцата, стопеното масло, захарта и сока от портокал се разбиват с миксер. Брашното се пресява с бакпулвера, ванилията и солта, и се добавя към първата смес, бърка се миксера, докато стане гъста хомогенна смес. Тестото се разпределя във формички за мъфини и се пече на 180 градуса.След като мъфините изстинат се заливат с карамел, направен от разстопена захар с малка бучка масло. Глазурата става твърда и хрупкава.
http://alia.tropot.net/?p=491
Празнични курабийки
Продукти:
1 яйце
1 ч.ч. кафява захар (може и бяла)
1/2 ч.ч. меко масло
сок от половин портокал
1.5 – 2 ч.ч. чаши типово брашно (на мен
ми пое малко по-малко от 2 ч.ч. чаши,
за лепкаво тесто)
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол1 ванилия2 с.л.
портокалови корички (моите са малки, тези на снимката)или
настърганата кора от един портокал
3 с.л. орехи
1-2 с.л. кафява захар
Приготвяне:
Портокаловите корички, орехите и захарта се счукват в хаванче и се оставят да престоят, докато стане готово тестото. Яйцата, захарта и мекото масло се разбиват с миксер, добавя се портокаловия сок. Към тях се сипва брашното с бакпулвера, солта и ванилията. Бърква се, докато стане лепкаво гъсто тесто. Накрая се добавя сместа с портокаловите корички и се разбърква. От тестото се гхребва с чаена лъжичка и се сипва в тава с хартия за печене, като се оставя разстояние между бисквитите. Няма нужда да им се придава форма, разтичат се при печене. Пече се на 160 градуса, около 10-15 мин. или докато покафенеят.
„http://alia.tropot.net/?p=495
Пайчета
Тесто:
2 ч.чаши брашно
1 ч.л. бакпулвер
2/3 ч.чаша захар
120 гр. маргарин
ванилия
1 с.л. кокосови стърготини
2 с.л. овесени ядки
бурканче сладко от боровинки
Пресява се брашното с бакпулвера и добавя захарта, нарязания на дребно маргарин и ароматизира с ванилия . Правят се трохи и замесва тесто. Отделя се ? от него. Голямото количество се поставя в тава /с хартия за печене/ или в малки формички /тарталетки/. Уплътнява се по дъното и с малък борд около стените.
Получената празнина се запълва с гъсто сладко от боровинки / може и друго по избор/.
Оставената част от тестото се обърква с овесените ядки, кокосови стърготини – отново се оформят трохи и с тях се поръсва сладкиша.
Пече се в загрята на 200 ? С фурна за около 25-30 мин.
Изчаква се да изстине, реже и сервира, поръсен с пудра захар.
Ако разполагате с шоколадов кувертюр /без мляко/ може да се настърже в трохите за поръсване.
Баклавички
Кори за баница / но не най-фини/ се разделят на равни части две или три, в зависимост от грамажа на опаковката. Върху корите, /без да се отделят/ се поръсва слой от орехови ядки /аз ги предпочитам едро счукани /, отгоре канела на вкус и 1-2 супени лъжици захар. От към дългата страна се навиват на стегнато руло. Нарязват се на шайби, около 2 см и поставят / придържам ги с нож отдолу/ легнали плътно в тава.
Загрява се мазнина около 200-250 гр. олио /за постна/ или смес от масло и олио. Заливат се охлювчетата и се
поставят в умерена фурна 150 – 170 С до изпичането им.
Правило при сиропиране е единият продукт топъл, другият – студен.
След изстиване, се залива със средно гъст сироп от 750 гр.- 800 захар, 1 чаена чаша /250 гр./ вода , ароматизиран с ванилия /портокалова кора и стабилизиран срещу захаросване с лим.сок или ? ч.л. лимонтозу.
Изчакава се да поеме и може излишния сироп да се досгъсти, залива се отново за получаване на повече блясък.
Сервира се охладена, обикновено след 10-12 часа. http://www.gotvetesmen.com
Кифлички
Продукти:
2 ч.чаши брашно130 мл. газирана вода
5 гр. разтопен маргарин /олио/10 гр.мая
захар 2 с.л.
мед 1 с.л.
сок на ? портокал
1 щ.сол
ванилия
1 ч.л. портокалови кори
жасминов чай
Още брашно и олио за размесване.
От посочените продукти се замесва меко тесто, което се оставя на топло да втасва. По време на втасването може да се размеси един-два пъти. След около един час се оформят двеили три топки, всяка от които се разточва върху намазнена повърхнина на тънка кора /около 3-4 мм/, Разрязват се диаметрално на 12 или 8 части, поставя се плънка по желание /най-добре портокалов конфитюр, но може и локум, мармелад, ядки, стафиди/ и от тях се оформят кифлички. Намазват се с подсладен чай, поръсват се със захар и се поставят в студена фурна за печена на 220 С за около 10 – 15 мин.Могат след изваждане да се намажат с разтопен маргарин/мед и отново да се поръсят със захар или кокос.Тестото е достатъчно сладко и ароматно, така че могат да се изпекат и самостоятелно като питки.
http://www.gotvetesmen.com
Шоколадови квадрати
Продукти:
1 чаша = 240 мл
Продукти:
1 чаши брашно
1 чаша захар
1 чаша какао
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 чаена лъжичка сол
1/3 чаша олио
1 чаена лъжичка ябълков оцет
1 прах ванилия
1 чаша вода /замених със слабо кафе еспресо и вода 50:50/
1 шепа стафиди /по желание/; може и ядки
Фурната се включва на 175 С. В купа се смесват пресятото брашно, солта и содата. Добавя се какаото, захарта и ванилията.Разбърква се добре и прибавят олиото, водата и оцета. Поръсва се със стафиди и хомогенизира окончателно. Пече се върху пекарска хартия за около 30 мин., като се проверява за готовност със сухота на клечка. Оставя се да изстине и реже по желание.
Може да се залее с глазура от:
3 супени лъжици вода
2 супени лъжици какао
2 супени лъжици маргарин
6 супени лъжици захар.
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и се залива охладения сладкиш.
http://www.gotvetesmen.com
Овесени бисквитки
Продукти:
3 / 4 чаша брашно
1 чаша овесени ядки
3 / 4 чаша кокосови стърготини
3 / 4 чаша захар
/ кафява, обикновена захар или микс
– кафявата ги прави по-тъмни/
1 / 4 ч.л. сол
1 / 4 чаша маргарин/замяна на масло/
2 с.л. мед
1 1 / 2 ч.л. хлебна сода
3 с.л. много топла вода
Фурната се загрява на 160/175/С. Смесват се пресятото брашно, овесените ядки, кокосовите стърготини, сол и захарта в купа. На слаб огън /или в МВ/ се разтопяват маргаринът, добавя се и медът . Смесва се содата с врящата вода и се добавя към маслото. Обединяват се течните в сухите съставки и се разбърква добре. Оформят се топчета / напр. по 1 ч.л. от тестото/ , леко се притискат, да станат плоски /после са по-хрупкави/. Ако тестото е лепкаво, се добавя малко повече брашно, а ако е твърде суха – малко вода. Поставят се върху хартия за печене наразстояние една от друга. Пекат се в загрятата фурна около 12 мин./до 15/. Изваждат се от фурната, още са много меки, изчаква се да се охладят и махат от хартията. Топлички са по меки, след като изстинат стават хрупкави и много трайни. Ароматни, с чудесно съчетание на кокос и мед. За допълнително опресняване могат да се затоплят отново във фурната на около 130C за 10 минути.
Статията е прочетена 1 123 пъти
Вашият коментар