Мъфини с дюли

Продукти:

2 яйца

1 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. разстопено масло

сок от половин портокал

1 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер

1 ванилия

1/2 ч.л. сол

1 голяма дюла или две по-малки

3 с.л. кафява захар

Приготвяне:

Дюлите се настъргват и се разбъркват с кафявата захар, оставят се настрана Яйцата, стопеното масло, захарта и сока от портокал се разбиват с миксер. Брашното се пресява с бакпулвера, ванилията и солта, и се добавя към първата смес, бърка се  миксера, докато стане гъста хомогенна смес. Тестото се разпределя във формички за мъфини и се пече на 180 градуса.След като мъфините изстинат се заливат с карамел, направен от разстопена захар с малка бучка масло. Глазурата става твърда и хрупкава.

http://alia.tropot.net/?p=491

Празнични курабийки

 

Продукти:

1 яйце

1 ч.ч. кафява захар (може и бяла)

1/2 ч.ч. меко масло

сок от половин портокал

1.5 – 2 ч.ч. чаши типово брашно (на мен

ми пое малко по-малко от 2 ч.ч. чаши,

за лепкаво тесто)

2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол1 ванилия2 с.л.

портокалови корички (моите са малки, тези на снимката)или

настърганата кора от един портокал

3 с.л. орехи

1-2 с.л. кафява захар

Приготвяне:

 

Портокаловите корички, орехите и захарта се счукват в хаванче и се оставят да престоят, докато стане готово тестото. Яйцата, захарта и мекото масло се разбиват с миксер, добавя се портокаловия сок. Към тях се сипва брашното с бакпулвера, солта и ванилията. Бърква се, докато стане лепкаво гъсто тесто. Накрая се добавя сместа с портокаловите корички и се разбърква. От тестото се гхребва с чаена лъжичка и се сипва в тава с хартия за печене, като се оставя разстояние между бисквитите. Няма нужда да им се придава форма, разтичат се при печене. Пече се на 160 градуса, около 10-15 мин. или докато покафенеят.

„http://alia.tropot.net/?p=495

Пайчета

 

Тесто:

2 ч.чаши брашно

1 ч.л. бакпулвер

2/3 ч.чаша захар

120 гр. маргарин

ванилия

1 с.л. кокосови стърготини

2 с.л. овесени ядки

бурканче сладко от боровинки

Пресява се брашното с бакпулвера и добавя захарта, нарязания на дребно маргарин и ароматизира с ванилия . Правят се трохи и замесва тесто. Отделя се ? от него. Голямото количество се поставя в тава /с хартия за печене/ или в малки формички /тарталетки/. Уплътнява се по дъното и с малък борд около стените.

Получената празнина се запълва с гъсто сладко от боровинки / може и друго по избор/.

Оставената част от тестото се обърква с овесените ядки, кокосови стърготини – отново се оформят трохи и с тях се поръсва сладкиша.

Пече се в загрята на 200 ? С фурна за около 25-30 мин.

Изчаква се да изстине, реже и сервира, поръсен с пудра захар.

Ако разполагате с шоколадов кувертюр /без мляко/ може да се настърже в трохите за поръсване.

Баклавички

Кори за баница / но не най-фини/ се разделят на равни части две или три, в зависимост от грамажа на опаковката. Върху корите, /без да се отделят/ се поръсва слой от орехови ядки /аз ги предпочитам едро счукани /, отгоре канела на вкус и 1-2 супени лъжици захар. От към дългата страна се навиват на стегнато руло. Нарязват се на шайби, около 2 см и поставят / придържам ги с нож отдолу/ легнали плътно в тава.

Загрява се мазнина около 200-250 гр. олио /за постна/ или смес от масло и олио. Заливат се охлювчетата и се

поставят в умерена фурна 150 – 170 С до изпичането им.

Правило при сиропиране е единият продукт топъл, другият – студен.

След изстиване, се залива със средно гъст сироп от 750 гр.- 800 захар, 1 чаена чаша /250 гр./ вода , ароматизиран с ванилия /портокалова кора и стабилизиран срещу захаросване с лим.сок или ? ч.л. лимонтозу.

Изчакава се  да поеме и може излишния сироп да се досгъсти, залива се отново за получаване на повече блясък.

Сервира се охладена, обикновено след 10-12 часа. http://www.gotvetesmen.com

Кифлички

Продукти:

2 ч.чаши брашно130 мл. газирана вода

5 гр. разтопен маргарин /олио/10 гр.мая

захар 2 с.л.

мед 1 с.л.

сок на ? портокал

1 щ.сол

ванилия

1 ч.л. портокалови кори

жасминов чай

Още брашно и олио за размесване.

От посочените продукти се замесва меко тесто, което се оставя на топло да втасва. По време на втасването може да се размеси един-два пъти. След около един час се оформят двеили три топки, всяка от които се разточва върху намазнена повърхнина на тънка кора /около 3-4 мм/, Разрязват се диаметрално на 12 или 8 части, поставя се плънка по желание /най-добре портокалов конфитюр, но може и локум, мармелад, ядки, стафиди/  и от тях се  оформят кифлички. Намазват се с подсладен чай, поръсват се със захар и се поставят в студена фурна за печена на  220 С за около 10 – 15 мин.Могат след изваждане да се намажат с разтопен маргарин/мед и отново да се поръсят със захар или кокос.Тестото е достатъчно сладко и ароматно, така че могат да се изпекат и самостоятелно като питки.

http://www.gotvetesmen.com

Шоколадови квадрати

Продукти:

1 чаша = 240 мл

Продукти:

1 чаши брашно

1 чаша захар

1 чаша какао

1 чаена лъжичка сода бикарбонат

1/2 чаена лъжичка сол

1/3 чаша олио

1 чаена лъжичка ябълков оцет

1 прах ванилия

1 чаша вода /замених със слабо кафе еспресо и вода 50:50/

1 шепа стафиди /по желание/; може и ядки

Фурната се включва на 175 С. В купа се смесват пресятото брашно, солта и содата. Добавя се какаото, захарта и ванилията.Разбърква се добре и прибавят олиото, водата и оцета. Поръсва се със стафиди и хомогенизира окончателно. Пече се върху пекарска хартия за около 30 мин., като се проверява за готовност със сухота на клечка. Оставя се да изстине и реже по желание.

Може да се залее с глазура от:

3 супени лъжици вода

2 супени лъжици какао

2 супени лъжици маргарин

6 супени лъжици захар.

Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и се залива охладения сладкиш.

http://www.gotvetesmen.com

Овесени бисквитки

Продукти:

3 / 4 чаша брашно

1 чаша овесени ядки

3 / 4 чаша кокосови стърготини

3 / 4 чаша захар

/ кафява, обикновена захар или микс

– кафявата ги прави по-тъмни/

1 / 4 ч.л. сол

1 / 4 чаша маргарин/замяна на масло/

2 с.л. мед

1 1 / 2 ч.л.  хлебна сода

3 с.л. много топла вода

Фурната се загрява на 160/175/С. Смесват се пресятото брашно, овесените ядки, кокосовите стърготини, сол и захарта в купа. На слаб огън /или в МВ/ се разтопяват маргаринът, добавя се и медът . Смесва се содата с врящата вода и се добавя към маслото. Обединяват се течните в сухите съставки и се разбърква добре. Оформят се топчета / напр. по 1 ч.л. от тестото/ , леко се притискат, да станат плоски /после са по-хрупкави/. Ако тестото е лепкаво, се добавя малко повече брашно, а ако е твърде суха – малко вода. Поставят се върху хартия за печене наразстояние една от друга. Пекат се в загрятата фурна около 12 мин./до 15/. Изваждат се от фурната, още са много меки, изчаква се да се охладят и махат от хартията. Топлички са по меки, след като изстинат стават хрупкави и много трайни. Ароматни, с чудесно съчетание на кокос и мед. За допълнително опресняване могат да се затоплят отново във фурната на около 130C за 10 минути.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 123 пъти