четка за зъбиЗа любителите на натуралните продукти предложение за домашна паста за зъби. Препоръчително е към такива експерименти да се подхожда с внимание, при положение, че зъбите са здрави и като цяло човек е в добро здравословно състояние. Пастата за зъби каквато купуваме в момента от магазините не е съществувала винаги.

В началото хората са използвали разчепкана дървена клечка. Такава е била хиляди години от преди 3500 г. пр. н. е. до към 15 век. По-късно са изработили четката за зъби от свинска четина закрепена на бамбукова или друга дръжка. Всъщност не били много хората, които са ползвали четка за зъби. повечето са ползвали клечки за зъби. Пастата била смес от различни натурални продукти с каквито разполагали и са откривали, че имат почистващи свойства. Смлени черупки от яйца, пепел, стърготини от борова кора, лечебни и ароматни билки и вещества . И се използвала с лечебна цел
Съвременния дизайн на четката, макар все още със споменатите материали се появила през 18 век. Едва през миналия век с появяването на найлона, е направена първата четка със синтетични влакна.

Рецепти за домашна паста за зъби:

1. Смесва се сода бикарбонат с двойно повече растителен глицерин (1:2), добавя се 5 капки етерично масло от мента, както и малко лимон или копър по вкус. Разбърква се добре всеки път преди употреба.

2. Хума и сода бикарбонат (1:1), канела, карамфил и кардамон на вкус.
*Внимателно с употребата на содата, трябва да е разтворена за да не нарани емайла на зъбите. Правете малки количества до 50 млнатурална четка за зъби

Тоалетната вода за промиване на устата:

1 супена лъжица лавандулов разтвор, 15 мл разтвор от невен, 2 чаени лъжички алое, 2 супени лъжици изстудена преварена вода, 30 мл растителен глицерин, 5 капки етерично масло от мента. Разбърква се добре и сипва в подходяща бутилка.

*Внимание: ако имаш възпаление на венците или пък афти в устата, замести лавандулата с ехинацея. Сместа няма да се развали до 6 месеца.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 972 пъти