1a_4Гейшата носи специални кимона, гримира се с блестяща бяла пудра, рисува кърваво червени устни и да си прави сложна фризура.Вратът отзад винаги се оставя в естествения цвят,защото това се счита за най-еротичното място в женското тяло.Очите гримира в черно и червено:“Очите са вратата към душата на човека и затова трябва да са най-красиви.“
Цялото облекло на гейшата тежи около2-3кг.Перуката и аксесоарите по нея също са около 2кг.Дървените сандали на гейшата се наричат окобо. Общо целия ансамбъл е около7-8 кг.
Кимоното
Горното кимоно се е сменяло месечно, десенът му варира според сезоните. Твърде строги са и правилата за дебелината на плата – ватирани кимона се носят от ноември до март, а след това – само тънки, копринени кимона, независимо от евентуалните застудявания. Колана, който придържа кимоната към тялото е изключително свиващ талията и затрудняващ грациозната походка на гейшата, но тя е обучена да се движи с него.Освен това не е и никак лек – за поставянето му винаги е необходима помощ.
Бижутата:
Богато украсени с орнаменти във формата на цветя. Цветята са важни символи в японската култура. Районите, където повечето гейши работят и живеят се наричат “ханамачи”, което в превод означава “град на цветята” Аксесоарите за коса също са част от езика на гейшата – деликатно показват елегантност и богатство.
Ароматичните медальони талисмани с подправки – това е тайната на изящността на японските гейши. Сладките ухания, излъчвани от малките флакончета, блокират усещането на глад. Основната съставка за отслабване е ванилията, а тя може да се комбинира с канела, шафран и дори кайенски пипер.
Украшеня за коса
Канзаши – игли, гребни — куши

Кanzashi  са иглите за прически.  Орнаментите им са според сезона.
Разновидности
„Хираучи“ – 平打 – плоски с кръгло украшение на края.
„Hirauchi“ -平打- плоски, украшението е със семения герб.
„Хана хираучи“ 花平打 – плоское къгло украшение във вид на цвете изработено от коприна.Hirauchi kanzashi обикновено красят косата си назад, дясната страна.
„Shidare kanzashi“– висящи, дълги гирлянди
/виж галерията накрая на статията/
Календар на сезоните
Януари – слива, бор, бамбук, малки колела – за късмет. Цветове: зелен, червен и бял цвят.
Февруари – слива цветя, лалеЦветове: бяло, червено.
Март – цветя от прасковен цвят, божур, жълт цвят.
Април – пеперуди, Сакура, малко фенерче Bonbori – знак на наближава лятото.
Май – ирис, пеперуда,
Юни – хортензия, плачеща върба.
Юли – около малките utiva вентилатор, водни кончета, специални декорации за фестивали
Август – yullaliya за старши майко – сребро, но за по-младите – розов.
Септември – китайски звънец, детелина, японски звънци, хризантеми.
Октомври – червени хризантеми, по-старите – малко цветя, по-младите – много.
Ноември – кленов лист.
Декември – специална Канзас с малки кутийки, на които участниците театър Minamiza автографи и представляват специални spikelets ориз, от дясната страна на косата – за Нова година.
Гримът
Тенът:

В Япония от векове съществува култ към бялата кожа, затова гейшите специално избелвали лицето си с оризова пудра. Нанасяли я върху лицето и шията си, с изключение на линията, от която започва косата, и малък участък отзад на врата. Можете да използвате пудра с по-светъл тон, като със същия оттенък трябва да бъде и крем-пудрата ви.

22385525_epsironuri100 22385618_epsironuri101 22385982_epsironuri103 22386033_epsironuri104 22386090_epsironuri105

Очите:
Гейшите знаят, че очите са найизразителната част от женското лице, затова особено внимание се отделя на очната линия и сенките. Смело нарисувайте ярки черни стрелки на горните си клепачи, след което нанесете върху тях алени сенки. Младите гейши обикновено носят сенки само около ъгълчетата на горните клепачи, а по-възрастните дами използват червени сенки по-смело.
Устните:
Японците имат голяма слабост към аления цвят, защото вярват, че той носи щастие и укрепва здравето на жената. Затова устните на гейшите се оцветяват в яркочервено или малиново. Отгоре можете да сложите блясък в цвят на “топъл карамел”, а контурният молив за устни трябва да съответства на цвета на червилото. Задължително очертаният контур е по-малък от реалния размер, наподобявайки съвършенството на вишневия цвят.
Козметика:
Избелваща пудра усложнява живота им с алергии, атрофии и други късни ефекти. Кожата и косите на гейшата трябва да бъдат идеални, затова във всички средства за поддържането им японките добавят по няколко лъжички ябълков оцет. В шампоаните – за да не се омазнява косата им, а във ваната – за да запазят кожата си млада и здрава.
Прическата:
Спят с дървено трупче под врата/takamakura/, за да не повредят сложно конструираните си прически. То се изработва от японски чемшир. Докато е още ученичка върху възглавницата се поръсва оризово брашно за да се приучи да спи без да мърда. Процесът на създаване на косата е болезнено – за косата безмилостно се обработва с горещо желязо (измива косата само веднъж седмично).
02_Istoria
Обувките:
„Окобо“, които не са леки и удобни за носене.Ценели се малките ходила, затова от малки момиченца са пристягали ходилата си за да не порастват много.

k-10-02-all k43 a-09 k-03-05 23
26 hira-red-all 10
hair_geiko hair_geiko3 1-web 10996210 geiko7

сладички картинки на гейши, историята на гейшите и още красиви снимки

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 2 573 пъти