И нека звездните мигове да започнат … миговете на усмивки, грациозни изпълнения във въздуха, екстремните номера и минутите слава. Вече 11 години цирк Балкански събира безброй сърдечни усмивки от всички почитатели, за да им ги върне в двойни дози по време на представленията. Вълшебството на цирка и тази година очарова всички ни във Варна, а атракциите – белите лъвове, Spiderman, петимата Crazy riders с техния номер в глобусът на смъртта, триото на смеха, омагьосват всички погледи. Артистите, които участват са от Бразилия, Украйна, Румъния и България. Зад кулисите Александър Балкански – Младши разказа повече за живота в цирка и извън него в специално интервю за читателите на www.utro.bg :

Бихте ли разказал нещо повече за себе си?

– Аз съм Александър Балкански – Младши и съм артистичен директор в цирк „Балкански” – грижа се за това как ще протече всичко, следя за всички малки детайли в сферата на артистите и за сигурността им.

От колко години работите в сферата на цирковото изкуство?

– Аз съм роден в цирка и израснал на манежа. През целия си живот съм бил в цирка.

Какъв е животът в цирка и животът извън цирка?

– Нашият баща винаги ни е казвал, че ние трябва да бъдем звезди не само на манежа, но и в обикновения живот. Така, че винаги сме се стремяли да бъдем изрядни и достойни граждани, каквито сме били и на манежа. А в цирка винаги сме гонели висините, винаги сме искали да бъдем номер 1 в света и сме го постигнали.

Атракцията тази година са белите лъвове – как се грижите за тях?

– Да, тази година са белите лъвове, но тенденцията е животните да бъдат постепенно отделени. Тяхното място не е дори в зоопарка, а в сафари парковете. Ние се придържаме към новите изисквания и постепенно изчистваме животните от нашите спектакли. Тази година имаме само лъвове, които са уникални. Дресирани са по нови т.нар. хуманни дресури, когато животните изпълняват елементи, които са в тяхната натура. Стараеме се да предоставим всички необходими грижи за животните. Полагат се големи грижи за тяхната прехрана, за тяхното здравословно състояние, огромни площи са отделени, за да могат те да си играят, да бягат, а клетките се използват само при хранене и за транспорт.

Пътувате в много държави – какви са наблюденията ви относно това дали в България има интерес към цирковото изкуство?

– Интерес има – това мога да го кажа за нашия цирк. Нямам наблюдения за по-малките циркове поради причината, че аз не ги посещавам, защото нямам какво да науча от тях. Хората обичат цирковото изкуство и в България са добри познавачи на цирковото изкуство. Проблемът е там, че финансово голяма част от хората не могат да отделят средства, за да посещават нашите спектакли. А този проблем е и наш проблем, защото в България няма отпуснати никакви държавни субсидии за цирковете и се издържаме само от продажбите на билетите.

Как трупите измислят своите номера и каква подготовка се изисква, за да се изпълнят?

– За разлика от една театрална постановка, където актьорът научава своя текст и много бързо може да влезе в своята роля, то в цирка, за да се създаде и изгради един номер са нужни от 2 до 5 години и е всичко е свързано с много средства, време, учители, подготовка. При започването на номера, той има един вид, а след 5 години, когато вече се представя пред публиката, има съвсем друг вид, защото и модата, и вкусовете на публиката са се променили.

Има ли възраст, при която е по-подходящо един човек да започне да се работи в цирк?

– Ние – децата на цирковите артисти сме започнали да се занимаваме в ранна, детска възраст. По принцип от рано се започва подготовката, защото тя е както в спорта – има неща, които се учат много рано, за да може човек физически и психически да се подготви.

Наричате цирк „Балкански” – Цирк на бъдещето – защо?

– Защото бъдещето е пред нас, миналото ние го знаем. Непрекъснато представяме нови неща и гледаме само напред – нямаме намерение да се връщаме назад. Международната критика е подредила този спектакъл като номер 2, догодина спектакълът ще бъде съвсем нов, какъвто е и таз годишния. Нищо, което е представено тази година, няма да бъде видяно през другата година.

статия: К. Герчева, Септември 2011

снимки: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 757 пъти