През последните години се появиха твърде много различни направления и школи за Рейки, система за духовно развитие, която ни дава възможност да открием източника на щастие вътре в нас самите, но рейки е и истинско приключение, пътуване към неизвестното – нашата истинска вътрешна същност, каквото е било и продължава да бъде за Неда Иванович, рейки – мастер. Когато за първи път чух гласа й по телефона, усетих спокойствието и цялата положителна енергия, които носеше със себе си, усещат ги и хората, които я познават…Какво е за нея рейки, хармонията и случайностите в живота, разказа тя в интервю за читателите на www.utro.bg :

Какво е рейки за Вас?

– За мен рейки се превърна в начин на живот. Начин на живот, защото от много дълго време се занимавам с рейки – през 1998 г. започнах, 2003 г. изкарах мастерска степен и през всички тези години съм работела върху себе с медитация. Рейки ни най-малко не е върха на духовния потенциал на човек, мисля че рейки е възможността западната цивилизация да се докосне до тези познания, защото не сме готови за по-дълбоките.

А коя е по-духовната част на рейки?

– Балканският начин на живот винаги включва ритуали, правене на магични тайнства – всичко това е много по-познато и по-привлекателно, отколкото примерно един изчистен духовен път, по който има само медитация и търсене на мир и спокойствие в себе си. Не само на Балканите, по-голямата част от хората живеещи в западните общества не са на ясно, че всъщност това е много по-висше ниво за развитие. Думата „магия”, която се употребява и за рейки, за мен не е правилна.Чрез магията хората се опитват да реализират на всяка цена желанията си, с рейки ние също можеме да работим за реализиране на желания, но приемаме положително и възможността съществуването да не ги изпълни. Разликата е, че се учиме да се вслушваме и приемаме, това което ни предлага рейки, а не налагаме на всяка цена нашето искане. Можеш  да правиш всякакви трансформации със себе си и да повлияеш на събития, но само с добри мисли и чувства, ако и ти самия си изчистен човек. Затова трябва да поработиш върху себе си чрез медитация. В нас има всичко – има гняв, има раздразнения, има агресия –  цялото това кълбо от емоции трябва да се превърне в нещо позитивно и тогава вече ти имаш силата на проводник.

Чрез рейки можем да надникнем в истинското си „Аз”, както и да ни помогне в осъществяването на нашите мечти, вие как разбрахте, че искате да се занимавате с рейки?

– Не съм го разбрала първоначално, търсех всякакви пътища и в един момент попаднах на рейки, но и тогава не го разбрах веднага.Трябваше ми време за да осъзная себе си по друг начин и да разширя представата си за света.  Има разлика в ценностите,  на които се набляга в нашето западно общество, и ценностите на които наблягат духовните системи.  Когато човек започвайки нещо го преследва амбицирано, наблягайки основно на крайният резултат, тогава той излиза от духовния контекст. Амбицията всъщност е полезна в нашия свят за реализиране на външните ни желания, но в никакъв случай не е полезна за реализиране на нашите вътрешни, духовни търсения. Там трябва да си по-кротък, по-смирен и да оставиш нещата просто да се случат и да знаеш, че това не е цел за постигане, а потребност, която идва от дълбините на твоето вътрешно същество. Това е за мен разликата и го разбрах с течение на времето, когато малко по малко работата с рейки започна да ме променя. Започнах да се изненадвам от себе си,  да виждам неща, които до преди това не съм видяла достатъчно ясно, да променям отношението си към всичко, което ми се случва в живота. След време осъзнах, че без да усетя, съм започнала да приемам живота и всичките събития в него много по-спокойно, позитивно, с любов и разбиране.

Какво бихте посъветвали човек, който се колебае дали да се занимава с рейки и как бихте го убедили, че рейки може да му помогне?

– Човек трябва да узрее и сам да достигне до това, защото убежденията в тази насока водят до отрицателни резултати. Много хора са били убеждавани било то от мастерите си или от други хора да изкарат рейки, междувременно някои биват убеждавани да изкарат веднага и втора степен. Според мен това се дължи от една страна на повърхностното обучение на самите мастери, а от друга страна на не дотам безкористна мотивация за това. Лично аз след  дълго вътрешно търсене разбрах, че различните на брой нива и системи са безмислени, ако човек само говори за това, играе си със символи, а не остава в медитация за да съзре в тишина и покой истинската сила на рейки. За мене рейки без медитация не е рейки, но тъй като голяма част от хората не са готови за това,  не убеждавам никой да се обучава в рейки. Но пожелавам на всички да стигнат до момента, в който ще имат необходимост да  тръгнат по духовна пътека, дори това да не е точно рейки.

Има ли значение и вида на камъните, които носите, оказват ли те въздействие?

– Всяко нещо в нашето съществуване има значение, но значението всъщност е толкова голямо, колкото ние му предаваме. Камъните са проводници на енергия, имат си свои енергийни излъчвания, така както и растенията, слънцето, луната. Така, че всяко нещо си има значение, стига да не се заиграваме прекалено много, защото в даден етап от живота ти един камък може да ти донесе нужното спокойствие, но ако разчиташ да направиш в себе си голяма трансформация само с един камък, то няма да се получи.

Все повече хора се интересуват от рейки, както и от фън шуй, но дали хората в България намират истинския им дълбок смисъл или гледат на тях по-повърхностно според вас?

– Според мен не само в България, но в по-голямата част от западния свят духовните системи се преиначават, стават по-повърхностни, включително и рейки стана такова. Винаги има хора, които работят по-дълбоко с дадена система и други, които имат познания от обща култура. Аз  например работя с фън шуй  според собствената си интуиция и разбирания,тъй като на всеки му е необходимо да хармонизира енергията на предметите в дома си или извън него.Надявам се, че има хора, за които фън шуй може да бъде също един задълбочен път за познание, така както рейки е за мене. Съгласна съм, че във всяко едно такова учение има истина, защото всяко от тях говори за енергията, която трябва да се хармонизира и вътре в нас, и в света около нас.

Вярвате ли в това, че няма нищо случайно?

– Обичам „случайността”, защото случайността е най-неслучайното нещо, което може да ни се случи. Казваме „случайно” за нещо, когато ние не сме го предвидили, когато не сме го намислили и не сме го включили в програмата си, но точно тези неща са най-истински, защото те ти се случва изведнъж, проблясват в тебе като инсайт и ти разбираш някои неща или хващаш някакъв път, срещаш някой човек или учение и тогава животът ти се променя. Всичко е подредено от съществуването по начин, който да помага на нашето развитие. Ако се оставим на тези случайности, тогава животът може да бъде много по- интересен, ако се опитваме всичко да програмираме, рискуваме да осакатиме емоционалната му страна и да изгубиме свежестта му. Ние живеем във време на програми и планиране на дните, дори на часовете, но тогава животът губи своя чар, губим възможността нещата да ни се случват, губим възможността за спонтанната радост. Когато всичко е подредено, имаме планове, които очакваме да се изпълнят, дългосрочни желания, които преследваме с всички сили, не даваме възможност на съществуването да ни направи подаръците, които само то може да направи. Ако обаче сме готови да приемаме това, което идва, всичко може да бъде много по-вълнуващо.  Именно такава трансформация прави рейки – подготвя хората да бъдат по-естествени, по-спонтанни, по-живи и същевременно по балансирани и спокойни – енергията те учи на това.

Статия: К. Герчева, Октомври 2011

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 491 пъти