сладкиш от хляб

Докато се чудя за какво да използвам сухия хляб, а и какво да направя за десерт измислих икономичен сладкиш от хляб. Този десерт се прави много лесно и няма шанс да не се получи, освен това може да се прави в различни варианти.
Сладкиш Саварина “ Сладка Криза“

Продукти

  • Стар хляб на филии не по-дебели от  1 см
  • Захар
  • Вода
  • орехи
  • ванилия

Приготвяне

Филийките  се изрязват на формички, кръгчета с помощта на чаша или просто правоъгълници  и се запичат до зачервяване във фурната.  От отделените кори също препичате няколко  и  стривате стривате  на галета. Приготвяте си захарен сироп и го подправяте  с ванилия. Подреждате филийките в плитка тавичка и ги заливате със сиропа. По добре е  по-малко върху всяка с лъжица, за да се напоят равномерно. Сипвате и по малко галета и счукани орехи и поливате с още сироп. Хляба започва бързо да попива сиропа. Докато не са се разпаднали още от силното напояване със сиропа със шпатула се взема парче и се слага върху друго и така докато станат всички на два пласта. Отгоре слагате още галета и орехи.

Захарния сироп се прави според вкуса по-слаб или по-силен.

  • захар към вода 2:1 – супер сладък
  • захар към вода 1:1 – много сладък
  • захар към вода 2:3  – нормално сладък

Вари се няколко минути до разтопяване на захарта.

Не давам количества на хляба и захарния сироп, защото всичко зависи от количеството на хляба и от вида му.  Различните видове хляб поемат различно количество сироп. Препоръчвам ви да опитате с малко количество може би 4 филийки, и ако ви хареса да си прецените с колко продукти да го направите.

Сладкиша можете да разнообразите по собствен вкус с канела или лимонов сок, портокалови кори. Да украсите със сметана или фигурка от карамел. дори може да сложите плодове от компот, сладко, или пък пресни, например банани. Освен това сиропа може да не е обикновен от захар, а карамелен. Аз мисля да опитам и други варианти и разбира се сполучливите ви споделя. Очаквайте още рецепти за сладкиш от хляб.

Й. Богомилова ©

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 5 269 пъти