На всеки се случва да се примири със ситуация, която не му харесва. Няма какво да направи, но вътрешно се гневи. Така освен наложеното ограничение или друго обстоятелство, човек изпада и в мъчително състояние на стрес – уж се е приел нещата, но не е. Той само се е примирил привидно и принудително.

Да приемем наистина дадена ситуация, означава да се справим и със собствената си съпротива и гняв, както и да видим възможности в принудителното положение.
Когато ситуацията е наложена за добро, тогава с още в по-голяма степен трябва да се положи усилие да се осъзнае това, да се приеме с разбиране и да се направи всичко, за да бъде поносимо и дори да се намерят скрити възможности.
извънредно положение коронавирус

Днес на много хора по света принудително се налага социална изолация. За динамичното ни ежедневие това е драстична промяна. По-общителните хора го приемат тежко.

Ако към това ограничение трябва и да страдат, наистина няма да им е лесно. Затова е много важно да се намери начин за успокояване и приемане с разбиране. Има най-различни техники за постигане на спокойствие, а и всеки сам вероятно има такива. Музиката е чудесно средство за постигане на душевно равновесие. Всеки има свои интереси, хобита, занимания – неща за които все не му е оставало време. Четене, филми, игри, ръкоделия… Обърнете се към любимите си занимания.

Вземете лист и пишете, или пък във файл, или пък направете видео или аудио запис… Изговорете всичко, което ви тежи.

Някои хора може да намерят възможност да почистят или пренаредят домовете си, да довършат отдавна чакащи неща.

Създайте си приятна атмосфера – аромат, свещи или лампички. Вземете си душ или вана, правете упражнения или танцувайте. Или просто се отпуснете, релаксирайте, медитирайте, размишлявайте – каквото ви идва от вътре.

Ако сте с любимите си хора, това е чудесна възможност да общувате с тях, да си сверите часовниците, да научите нови неща един за друг, да правите неща заедно.

Измислете забавни и весели неща, дори глупави щуротии. Направете си смешни маски и превърнете ситуацията от принудителна във забавна.

И мечтайте!

Да, кога ако не сега – мечтайте щедро за всичко, което ви е на душата. И вярвайте в мечтите си! Само така ще им дадете шанс да се сбъднат. Не мислете за пречките! Всяка мечта, в която се вярва и се прави всичко възможно да се сбъдне, се сбъдва.

И отново вземете лист и запишете:

Когато това отмине ще направя следните неща…

Ако ситуацията ви е принудила, не се ограничавайте допълнително и вие. Дайте свобода на душата си.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!