Веселото жълто гумено пате отдавна е станало символ на къпането във вана. Всяко бебче по света по традиция към хавлийката получава и този пръв домашен любимец. Докато човек релаксира във ваната е забавно да си играе с плаващото патенце. Жълтия му цвят внася акцент на жизнерадостност, към миговете на спокойствие и релакс. Разбира като всяка известна „личност“, днес гуменото пате го има във всякъкви цветове и разновидности.
Не е известен произходът на гуменото пате, но историята му е неразривно свързана с появата и развитието на производството на изделия от гума в края на 19 век. През 1970-те от Джим Хенсън, в ролята на Ърни, герой от известното мъпет шоу „Улица Сезам“.
През 2001 година британският таблоид „Сън“ съобщава, че работник, който пребоядисвал банята на кралица Елизабет II, забелязал гумено пате с надуваема коронка. Новината предизвиква краткосрочен бум с 80% на продажбите на гумени патета във Великобритания.
Книгата на Гинес за 2007 година съобщава, че рекордът за най-голяма колекция от уникални гумени патета, наброяваща 2 583 екземпляра, е на Шарлот Лий.

Днес жълтото пате е предводител на много благотворителни кампании по света, дни на веселието и забавата с напревара на безброй гумени патета.


Й. Богомилова

и големите момичета и момчета си играят с този любимец в банята

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!