https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3e/Sequoia_sempervirens_Big_Basin_Redwoods_State_Park_2.jpg/800px-Sequoia_sempervirens_Big_Basin_Redwoods_State_Park_2.jpgСпоред учените наименованието Секвоя произлиза от името на вожда на индианското племе чероки-Sequoyah. Техните изследвания показват, че има голяма вероятност секвоите да са съвременници на Самия Иисус и дори и много по-стари!

Секвоя в отдалечена крайбрежна гора в Калифорния е била условно измерена като най-високото живо същество в света. Дървото, наречено Хиперион, се издига на височина 115,2 м, което е с 2,4 м по-високо от предишния рекордьор – друга секвоя, наречена Стратосферен гигант, която расте в държавен парк на 145 км на юг.

Най-високото дърво било открито от двама калифорнийски любители – ботаници. Единият – Крис Аткинс открил сегашния рекордьор през 2000 г., а другият – Майкъл Тейлър се върнал при него по-късно заедно с група учени, които с помощта на лазер измерили по- точно височината на дървото.

Ако вечнозелената секвоя може да се счита за най- високото дърво в света, то гигантската секвоя е най-голямото от живите организми.

Гигантската секвоя може да доживее до 4000 години, отстъпвайки по продължителност на живот само на осилестите борове, които се срещат в сухите планини на Сиера Невада и за които е известно, че някои от тях са на 4900 години.

Дървесината на секвоята е изключително ценна. Факт е, че нея не я „ядат“ гъби, плесени и насекоми, тя е почти вечна. Това принципно обяснява и почетната възраст, до която достигат тези дървета.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!