Римска мозайка изобразяваща Тезей и Минотавъра.

класически                                                         средновековен

Галерия от лабиринти Видове лабиринти

Изграждането на спирали и лабиринти се отнася към едно от най-древните творения на хората. В лабиринтите са открити първите рисунки, които предават мистични събития, ловни сцени или моменти от грандиозни битки от хилядолетната човешка история.

Лабиринти са създадени едновременно в различните части на света, на големи разстояния един от друг, така че възникването им не може да бъде обяснено с влияние от различните култури. Те са строени от различни култури по земното кълбо и изглежда са изблик на някакъв универсална черта на човешкото съзнание, което не зависи от културата и научния напредък на отделните цивилизации. Скандинавия, Крит, Америка, Шумер, Британските острови, Италия, Индия, Франция, Египет и Исландия са само най-известните места, кадето са намирани лабиринти. Те все още се използват в свещените церемонии на някои индиански племена в Аризона, остров Суматра, а така също и в някои части на Европа.

Изграждането на спирали и лабиринти се отнася към едно от най-древните творения на хората.
В културата на различните народи лабиринтите са свързвани с религиозни понятия като смъртта и възкресението. Едни от най-ранните обитатели на южната част на Европа са оставили изображения на лабиринти върху каменни гробници и монументи. Други, като например жителите на Скандинавия, са строяли истински лабиринти. Обикновено входовете към тях били обграждани от ровове и пропасти.

Смисълът им и до днес остава загадка. Изследователите са открили лабиринти из целия свят – във вид на уникални изображения или съоръжения, характерни за различните култури.

Най-прочутият лабиринт на Западния свят е лабиринтът на цар Минос на остров Крит. Легендата разказва, че в него е живял ужасяващият Минотавър, който представлявал получовек-полубик. Атинският герой Тезей успял да премине през лабиринта и да убие Минотавъра.

Археологически находки на остров Крит доказват, че тук наистина е съществувал лабиринт.
Археологически находки на остров Крит доказват, че тук наистина е същесутвувал лабиринт. Открити са явни свидетелства за съществуване на култ към Бика. Емблемата на древния народ, обитавал остров Крит, на която била двуостра секира или “Lahrys”, от названието на която може би е произлязла думата “лабиринт”.

Не е известно кой е бил най-рано построеният лабиринт. През V-ти век пр. Христа древногръцкият историк Херодот пише за огромно съоръжение във Файюмския оазис в Египет, построено през 1800 г. пр. Христа., което е известно като “Лабиринт на Аменемхетом III”. Постройката била предназначена за развлечение и се състояла от 12 двореца и множество помещения, които се свързвали помежду си с лъкатушещи коридори.

По време на великденските и майските празненства в Англия имали обичая да поставят т. нар. “любовна беседка” в центъра на лабиринт.
Лабиринти са открити във всички части на Европа.
Едно от най-древните изображения на лабиринт в Северна Европа се отнася вероятно към 2500-та г. пр. Христа. То представлява тройна спирала, изсечена на вътрешната стена на гробището Ню Грейндж в ирландското графство Мит.

От края на XII-ти век рисунки на лабиринти започват да се появяват в европейските църкви, изобразявани на плочите на църковните подове. Такива рисунки се срещат в много катедрални сгради от средновековна Франция, в това число градовете Амен, Шартр и Сан.

В християнските църкви изображенията на лабиринти са вплетени в картини, които изобразяват разкайващ се грешник. Той трябва да премине на колене през всичките извивки и завои на лабиринта. Изпитанието се наричало “Пътят към Йерусалим” и се налагало на тези, които искали да посетят светите места.

От края на XII-ти век рисунки на лабиринти започват да се появяват в европейските църкви.
Лабиринтите започват да се използват в народните ритуали, извършвани за плодородие. По време на великденските и майските празненства в Англия имали обичая да поставят т. нар. “любовна беседка” в центъра на лабиринт. Младите влюбени трябвало да се открият един друг в лабиринта и да се усамотят в беседката. Този обичай бил популярен до средата на XIX-ти век.

От началото на XVI-ти век в Европа се появила модата да се правят градини във формата на лабиринти. За техни стени служели високи живи храсти. Това показва доколко лабиринтите навлизат в ежедневието на хората. През 1978 г. е открит най-големият известен днес лабиринт от такъв тип. Той се намира в Лонг Хаус, графство Уилтшир.
Много изследвания са направени в света на тема лабиринти и тяхното използване в лечебни системи, особенно за лечение на болести, предизвикани от гени. Д-р Уейн от Дартмундския колеж посвещава много време на изследвания върху лабиринтите и публикува няколко книги на тази тема. Според него вървенето през лабиринти по определени пътища изглежда облекчава симтомите на някои болести. Лабиринтите се използват и в духовните пътувания при индианците. По време на кръстоносните походи хората които не можели да изминат пътя до Свещената земя пеша, отивали в катедралата в град Чартрес , където вървели, често на колена, през лабиринт с 12 кръга, което било начин за изживяване на духовния път към Светите места. За някои хора лабиринт е метафира за пътуването към центъра, към Бог, към Великия бог.

wikimedia.org
bgfactor.org
world-mysteries-bulgarian.hit.bg

лабиринти за разпечатване

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!