Няколко примера за оптични илюзии, автор на които е Роджър Шепард:

Оптични илюзии от Роджър Шепърд

 

Оптични илюзии от Роджър Шепърд - Слон

Оптични илюзии от Роджър Шепърд

Оптични илюзии от Роджър Шепърд

Оптични илюзии от Роджър Шепърд

Роджър Шепърд

Роджър Шепърд (Roger Shepard)
Роджър Шепърд (Roger Shepard)

Роджър Шепърд е роден на 30 януари 1929 г. в Пало Алто (Калифорния). Когато е бил дете Шепърд е обичал да играе с оптични илюзии. Той е завършил университета в Станфорд през 1951 г., след което е получил докторската си степен по психология в университета в Йейл през 1955.

Роджър Шепърд продължава да се занимава с оптичните илюзии на хората. Като отбелязва и анализира техните реакции, той открива удивителните реалности на психичните процеси.

През 1950, той започва да открива универсалните закони, според които хората и животните намират прилики между сензорни стимули, като например цветове, звуци или миризми. Той работи по метода за обработка на данни за измерване на разликата между тези стимули.

От 1958 г. работи в телефонната компания на Bell Laboratories, където е бил член на техническия екип, а след това е назначен за директор на отдел.

През 1966 г. Шепърд е обявен за професор по психология в Харвард. Публикува повече от 30 научни и технически статии върху човешкото възприятие и памет и обработка на данни и методи за откриването на сходства в големи набори от данни.

През 1968 г. Роджър Шепърд става професор по психология в университета в Станфорд.

През 1995 г. Шепърд получава Националния медал за наука, за приноса му в областта на когнитивната наука.

Източник: Интернет, Уикипедия

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!