В съботното утро (12.05.2012 г. от 10:00 часа) в July Art работилничката във Варна се потопихме в света на изкуството – оригами, за да направим заедно с Юлия Андреева и Светломира Костова красоти от цветове в разкошен букет.

Но какво е оригами – оригами (японски: от ори (прегъвам) и ками (хартия) – буквално прегъната хартия) е традиционно древно японско изкуство, състоящо се в създаването на фигури чрез сгъване на листове хартия без употреба на лепило и ножици. Корените на това изкуство лежат в древен Китай, родината на хартията. Преди епохата император Едо (XVII-XIX в.), оригами (което по това време се нарича всъщност орисуе или ориката, а по-късно и оримоно) съществува главно под формата на различни церемониални, главно сватбени украшения – интересни фигури, които малко хора са знаели как да възпроизведат и пазенето на тайната за тяхното сгъване е било въпрос на чест. Известни са няколко разнообразни модела за украсяване на традиционните сватбени бутилки саке, като най-често срещаният мотив са пеперуди (ocho-mecho), а за младоженците – стилизирани човешки фигурки. Въпросните пеперуди са и тема на първото сигурно писмено споменаване на оригами – малко хайку от 1680 г. – „Rosei ga yume no choo wa orisue“ (Пеперудите от съня на Росей са хартиени). Оригами е било популярно и сред самурайската каста – самураите са носели малки амулети от хартия, за които се е смятало, че предпазват от беда и носят победа в битките. Тези амулети се наричали noshi и в оригами се преплитала вълната изсушено месо или риба. Дълго време този вид изкуство е достъпен само за представителите на висшите съсловия, където е бил признак за добро възпитание. Едва след Втората световна война оригами излиза извън пределите на Далечния изток и попада в Америка и Европа, където веднага завладява свои почитатели. Класическото оригами се сгъва от квадратен лист хартия. Трудността на едно от тези произведения на изкуството може да бъде от няколко прости прегъвки до стотици сгъвания.

Има една легенда за оригами, според която, който направи хиляда хартиени жерава това, за което копнее сърцето му, ще стане реалност. Жеравът е символ на мир, заради младо момиче на име Садако. Тя била облъчена от радиацията при взривяването на атомната бомба над Хирошима. През 1945 г., умиращо от левкимия, 12-годишно момиченце чуло легендата и решило да направи хиляда жерава, за да може да живее. Когато обаче видяло как другите деца в отделението умират разбрало, че няма да оживее, затова си пожелало мир на земята и край на страданиеята. Садако умряла и била погребана с венец от хиляда жерава в знак на почит към мечтата й. Приятелите й направили гранитна статуя в Парка на мира в Хирошима: „младо момиче с протегната ръка и излитащ жерав”. Садако е написала хайку, което се превежда така: Ще напиша мир върху крилете ти, и ти ще летиш около света, за да не е нужно децата да умират по този начин.

И още интересни факти за оригами:

  • Най- големият Оригами жерав : е с разстояние между крилете 78.19 метра и височина 38.5 метра е изработен от Odate Jukai Dome в Odate, Maebashi, Япония 20-21 Януари 2001г.
  • Най-малкият оригами жерав е изработен от хартия с размер 1мм х 1мм . Прегъванията се извършвали с помощта на микроскоп и игла . Оригамите са изработени от асистент професор Watanabe в Nigata University, Япония.
  • Най- масовото изработване на оригами жерав за един час 545 човека изработели 9300 оригами жерав за един час в Singapore State University на 22 август 2006 . За всяка изработена оригами SongHe Fragrance Rice дарил 50 цента на Singapore Autism Association.

К. Герчева, Май 2012

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 2 154 пъти