На 3.11.2011 г. в Kose Wine House във Варна предстоеше едно ново пътешествие из очарователния свят на виното, в който всички гости oчакваха да се потопят до края на вечерта и да отпият глътка от виното на една от най-младите български изби “ SALLA ESTATE “ в село Блъсково – на 60 км от Варна. А междувременно Росица Миладинова и Татяна Илиева щяха да изкушават погледите с вино и артистизъм, докато рисуват  картини с вина от двата сорта Пино ноар и Каберне фран.

Повече за най-младата изба „SALLA ESTATE“ и мястото на виното сред изкуството разказаха инж. Анелия Христакиева – енолог на избата и Иван Иванов, собственик на изба „SALLA ESTATE“:

Разкажете ни повече за изба „SALLA ESTATE“?

Инж. Анелия Христакиева: Изба „SALLA ESTATE“ е една от най-младите изби в България. Тя е замислена като малка бутикова изба за производство само на лимитирани серии вина, които се продават единствено в ресторанти и на ценители, нямаме в магазинната мрежа продукти и това е защото количествата ни са много малки. Годишно е заложено да произвеждаме 20 000 бутилки като през първата година, когато избата стартира дейността си произведохме едва 17 000 и не можахме да стигнем максималния капацитет, който е заложен. Лозята са собственост на собствениците Иван Иванов и Георги Анастасов – 300 дка са и в тях са насадени само елитни френски сортове. От белите сортове има Шардоне, Совиньон блан, Траминер и Ризлинг, а от червените – Пино ноар и Каберне фран. Преработваме гроздето като чисто сортови вина за сега нямаме купажни вина пуснати на пазара. Идеята ни е да правим разпознаваеми вина, вина, които да се пият лесно и който ги опита да посяга и втори път към продуктите на изба „SALLA ESTATE“. За моя голяма радост моите виждания за това какво да представляват продуктите съвпаднаха с вижданията на собствениците и те са ми дали пълна свобода какво и как да правя, което е много добре за един творец, защото винопроизводството е вид изкуство, както рисуването и музиката.

Иван Иванов: Изба „SALLA ESTATE“ е разположена в в село Блъсково, което разположено в сърцето на прочутото провадийско плато Сърта.В близост до селото се издига естествено защитената средновековна крепост Мухалийско кале, в която и до днес има останал скален манастир от XII век. При разкопките и обработката на почвата открихме много стари римски монети и остатъци от керамични съдове, които дадохме в Първа Инвестиционна Банка в Дирекция „Златна нуминизматика”, където директор е д-р Валентина Григорова Генчева и старши научен сътрудник Илия Прокопиев. На мястото на лозята е минавал един от пътищата, който е свързвал Азия с Европа. На този път е имало тържище за вино. Всички монети сега ще изложим в Дегустационния ни офис, който е във Варна. Има 4-5 много интересни монети на Филип Македонски.

От колко години работите във сектора на вино производство и какво е виното за вас?

Инж. Анелия Христакиева: За мен виното е живота ми. От 24 г. съм винар – енолог и мисля, че нищо друго не бих искала да правя.

Иван Иванов: От 10 години се занимавам с вино, а лозята са от преди 6 години.

Кое е накарало според вас собствениците на изба „SALLA ESTATE“ да загърбят дългогодишна работа в банковия сектор и да се отдадат на лозаро-винарството?

Инж. Анелия Христакиева: Те са хора, които търсят предизвикателства, хора, които имат мечти и правят всичко, за да ги осъществят. Много е трудно да напуснеш зоната си на комфорт, където всичко е ясно, където пътеките са вече утъпкани и да предприемеш нещо съвсем различно. Наистина те са били дълбоко потопени в банковия сектор, но ето, че и новата им дейност дава много добри резултати.

Имате ли любим сорт грозде и съответно вино?

Инж. Анелия Христакиева: Не, всички са ми любими. Хората, консуматорите наистина имат предпочитания – човек сам избира какво да пие, но човек, който трябва да направи виното, мисля че не трябва да има пристрастия към сортовете, а трябва да се отнася с еднакво внимание към всички.

По ваши наблюдения има ли в България винена култура или тепърва се заражда?

Инж. Анелия Христакиева: Работи се много сериозно по този въпрос, все повече хора започнаха да се говорят за вино и то все професионалисти. Мисля, че тепърва се изгражда винената култура в консуматорите, но е на много по-високо ниво от преди 10 години примерно.

Ако трябва да опишете виното с изкуство – какво щеше да е то?

Инж. Анелия Христакиева: Някои вина са като картини на Пикасо, други като на Роден, на Моне – всяко вино си е строго индивидуално. А относно музиката, на която едно вино може да се пие – аз предпочитам Андреа Бочели, но тя може да бъде всякакъв вид, отново в зависимост от предпочитанията на хората, които го пият.

Иван Иванов: Според мен щеше да е музика на Вивалди.

Имате ли любимо място и хора, с които обичате да споделите бутилка хубаво вино?

Иван Иванов: В село Блъсково имаме прекрасна база за почивка, както и конна база, които не са за туризъм, а основно за близки приятели, с които обичам да го консумирам.

Статия: К. Герчева, Ноември 2011

Снимки: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 264 пъти