Алекс Вутова е ученичка в 11 клас в Първа езикова гимназия – град Варна. Едновременно с ученето любовта, която има към танца рисува безброй мечти и амбиции, които пресъздава в единственото online списание за танци в България – Dance Magazine , но нека самата тя ни запознае със себе си, сбъднатите мечти и тези, които предстоят да се сбъднат:

Какво е танцът за теб?

  • За мен той е всичко – като се започне от начин на живот и се стигне до фобия дори. С танци се занимавам всекидневно, той е моето бъдеще.

Кога за първи път те поканиха на танц?

  • Спомням си, че на едно Коледно тържество в детската градина за първи път ме поканиха на танц.

От колко години се занимаваш с танци и има ли човек, който ти дава кураж, за да танцуваш?

  • От много малка – 4-5 клас. Тогава се запалих с ирландските танци – Майкъл Флетли ми е идол. Тренирах стъпките съвсем сама у дома и се опитвах да го имитирам. В момента се занимавам с много стилове – предимно класически балет, както и с модерни танци, джаз, ирландски и ориенталски танци. Изключение правят хип хоп и латино, тренирала съм латино танци в 5 клас за кратко, но в последствие един мой приятел ме запали по класическия балет. А относно това, кой ме насърчава – лична воля като цяло, както и един мой приятел, с който ходим заедно на тренировки. Родителите ми не ме подкрепят що се отнася до танците, но въпреки всичко съм инат и продължавам да ходя на тренировки.

Как се роди идеята да започнеш да издаваш списание за танци?

  • В България няма човек, който да знае кой е Бенджамин Феликсдал или Марта Греъм. Танцуват се измислени неща, който нямат нищо общо с това, което е навън. Повечето преподаватели по танци им липсват познанията именно по тази техника на модерния балет, която произлиза още от 20-те години на 19 век. Именно тази липса на незнание и култура по танците ме накара да започвам да издавам списанието.

Как си се представяш след 5-10 години?

  • Имам намерения да замина за Канада за кратко време, за да уча и работя, междувременно другата година ме очаква влизане в Харвард. За сега Америка, Канада и България, междувременно ще продължавам с издаването на списанието. А танците ги оставям за малко по-нататък. Надявам се да работя с Бенджамин Феликсдал, който е съдия на Международния балетен конкурс, създател на джаз техниката.

Мислиш ли, че хората намират себе си в музиката и танците, успяват ли да се изразяват по този начин и без думи?

  • Да, танцът е точно това  – да изразиш своите чувства и емоции, а без музика няма ритъм, няма и танц.

Статия: К. Герчева, Ноември 2011

Снимки: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 309 пъти