Днес дамската чанта е не само средство за пренасяне на необходими вещи, но и неизменен моден аксесоар. Дамите през вековете не са имали проблем да съчетават обувките и чантата, защото са нямали чантичка, а обувките са били скрити под дългите поли. Но все от някъде се е появила Тя…

През вековете хората е трябвало да пренасят вещите си в нещо. За целта са ползвали вързопи, джобове, торби, кесии, кошници, сандъци. Ето малко по-подробна история:

През 1400 столетие и мъжете, и жените носели кесии, както и торбички, които били орнаментирани със злато или сложни бродерии. Век по-късно чантата с шнур влязла във владение. Картините от тази епоха показват плоски чанти, отрупани с пискюли и връвчици. Към края на века, модата става потайна, защото жените предпочитали да носят своите торбички под полите.
През 1670 година бричовете с вътрешни джобове излезли на мода и мъжете се освободили от техните чантички. Те обаче продължили да носят малки плетени кесии за пари в джобовете си. През 18 век кесиите за мъжете и жените спрели да се използват. След Френската революция, обаче, стилът на женските дрехи бил така изтънчен, че било невъзможно по тях да има джобове. После се появила дамската чанта, позната като reticule (дамска плетена чанта).
Полите станали по–широки, а джобовете спечелили следващия рунд. Дори когато роклите се стеснили през 1880, чантите започнали постепенно да се завръщат. Истинският Ренесанс на чантите настъпва към края на века, с навлизането на трудно-подвижните дрехи. Джобът бил невъзможен и много големите дамски чанти с дълги връзки или верижки станали популярни.
В допълнение, новата глава от историята на дамската чанта вече започна да се пише, както модата при мъжете става по-скучна, все повече и повече мъже откриват удобството да събират нещата си в красива ръчна чанта.

Технологиите на 20-ти век откриха съкровището на новите тъкани и материали. Съществуват влагоустойчиви чанти за бурните дни, здрави торби за плаж, фини за вечерно излизане или меки неофициални за ежедневното облекло. Накратко, съществува очарователно разнообразие от чанти за всякакви ситуации и случаи.

През 20-те години облеклата станали по-малки и по–тесни, а чантите – необходимост, като продължава да съществува и сега, както като полезна, така и като модна вещ, която следва собствен стил.
Какво няма в дамската чанта? Аксесоар за чантата
източник: style.pop.bg/index_style.php

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 573 пъти