Учените от Медицинската школа към университета на Индиана откриха доказан начин за справяне със стреса, а именно гледането на клипчета с котки. Кой би предположил?

Американските учени са решили да разберат от къде идва голямата популярност на клипчетата с котки. През 2014 година в YouTube са били качени около 2 милиона подобни видеозаписа, чиито главни герои са котки. Тези клипчета са били гледани повече от 26 милиарда пъти и данните сочат че подобни клипове са най – търсените в световната мрежа.

Гледането на клипчета с котки е доказан начин за справяне със стреса
Гледането на клипчета с котки е доказан начин за справяне със стреса

Учените са успели да докажат, че гледането на подобни видеозаписи намалява стреса. Участие в експеримента са взели повече от 7000 души. Учените са наблюдавали емоционалното състояние на хората преди и след като гледат записи с котки. Оказало се е, че те повдигат настроението, намаляват стреса и негативните емоции в хората.

Водещият автор на изследването Джесика Мирик, цитирана от БТА коментира:

„Някои могат да си помислят, че видеозаписите с котки не са достатъчно сериозна тема за академично изследване, но фактът си е факт: хората много често използват интернет, за да гледат именно подобни записи. Ако искаме да разберем по-добре влиянието, което интернет оказва върху нас като индивиди или върху обществото като цяло, не бива повече да се пренебрегват интернет котките“.

Всички знаем, че котките помагат да се отпуснем, а сега вече е ясно, че и гледането на клипчета с котки е доказан начин да се справяме със стреса от ежедневието.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 213 пъти