Факти за сладоледа
Факти за сладоледа

Днес ще ви разкажем любопитни факти за сладоледа. В днешно време, видовете и марките сладолед са толкова много, че човек се затруднява какво да вземе. Често хората избягват сладоледа заради съдържащите се калории, а всъщност трябва да постъпват точно обратното. Той е много полезен и дори е популярен в Холивуд под формата на сладоледената диета на диетолога Холи Маккорд.

Още от фактите за сладоледа е, че той е едно от полезните му свойства е, че се съхранява в хладилник което води до липса на консерванти. Друга причина да е полезен са витамините, които се съдържат в него. Най-наситен на витамини е сладоледът от натурално мляко. То е и източник на каротин, желязо, фосфор, калций, магнезий, калий. Овен това, в днешно време се срещат диетични видове сладолед, които имат по-малко мазнини, захар и са богати на минерални и витаминни комплекси.

Нещо обичайно за сладоледа са стабилизаторите и емулгаторите, така че няма място за притеснение. Стабилизаторите, които са най-често от растителен произход, в сладоледа от натурално мляко отговарят за предотвратяването на бързото разтопяване. В допълнение на останалите му свойства, сладоледа произвежда хормона на щастието – серотонин, който е причината след яденето на сладоледа да се чувстваме в приповдигнато настроение.

Дори Хипократ е препоръчвал сладоледа  против вялост, разбира се в тогавашната му форма. Освен всичко друго сладоледа отстранява стреса, защото съдържа триптофан, който е природен транкфилант и действа успокояващо на нервната система, помага срещу безсъние и подобрява настроението.

Опитите доказват, ефекта от сладоледената диета. Хората, участвали в експеримента приемали всеки ден калций от сладолед от натурално мляко и изгубили 26-38% от теглото си, за разлика от другата група. Това се дължи на факта, че калцият изгаря излишните мазнини много по-бързо. Той има и други действия:

  • Укрепва костната тъкан
  • Понижава кръвното налягане
  • Намалява шанса за рак на червата
  • Повишава имунитета
  • Намалява риска от бъбречни камъни
  • Лекува дисбактериоза
  • Подобрява мозъчната дейност

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 133 пъти