Идеи за малката трапезария
Идеи за малката трапезария

Трапезарията е помещението, където семейството и приятелите се събират по празници и семейни поводи. За да се чувстват познатите ни уютно, трапезарията трябва да бъде обзаведена с вкус и стил. Ето няколко идеи как може да изглежда малката трапезария:

Цветове за малката трапезария

Най-подходящи за малката трапезария са по-светлите тонове, защото по-тъмните нюанси карат мястото да изглежда по-малко. Затова изберете цветове като небесносиньо, нежно розово, ментово зелено, бледожълто и люляково. Ако предпочитате нещо по-семпло, е важно да добавите и акцент, за да не изглежда  помещението твърде скромно. Кораловият цвят, бежовото, някои оттенъци на червеното и зеленото също са отличен избор за малката трапезария.

Ако предпочитате да комбинирате няколко цвята, не забравяйте, че трапезарията не трябва да изглежда кичозно. Възможни са и комбинации, но не трябва да надвишавате лимита от два цвята. Съчетайте цветове като бяло и червено, кафяво и зелено, сиво и розово и можете да сте сигурни, че трапезарията ви ще изглежда зашеметяващо. Ако желаете да раздвижите леко декора то комбинацията на цветни принтове с неутрален цвят също е изключително благоприятна.

Подберете подходящ стил на обзавеждане. Можете да избирате скандинавският, крайбрежният, минималистичният, френският. Еклектичният, бароковият и индустриалният стил не са опция.

Обзавеждането на малката трапезария

Не претрупвайте малката трапезария. Тук важи изразът „колкото по-малко, толкова по-добре”. Изберете кръгла маса, която при организиране да може да побере повече от четири човека. Маса с правоъгълна форма е добър избор за трапезария с ъглово диванче. Мебелите с форма на кресло заемат излишно място, затова заложете на столове, най-добре четири на брой.

Добавете ъглов диван, който е изключително удобен, пести място и събира доста гости.Ако трапезарията все пак е по-голяма то добавете шкаф, където да съхранявате домакинските прибори, салфетки, покривки и други дребни пособия. Ако пък трапезарията е малка, тогава сложете 2-3 рафта.

Декор на малката трапезария

Килимите, пътеките, завесите също са от изключителна важност в обзавеждането и не бива да остават пренебрегнати. Те играят важна роля за излъчването на стаята и обстановката. Постарайте се малката трапезария да бъде светла,защото това създава усещане за простор.

Добавете дребни акценти, които да разкрасят помещението. Например разноцветни калъфи за столовете, възглавнички за стол ли дивана с различни цветове и форми, модерно шалте за ъгловия диван.

Всяка стая се нуждае от фокус. Обикновено това е предмет, привличащ вниманието. Може да бъде някой интересен или необичаен стенен часовник, старовремски свещник, живописна картина, снимка с важно за вас значение или дори ваза със свежи цветя.

За да изглежда стаята по-просторна, сложете огледало на стената. Друг вариант е модерното осветление за късните вечери и слънчевата светлина през деня.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 102 пъти