Козунаци за Великден
Козунаци за Великден

Произход на козунаците за Великден:

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето се пренася в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците панетоне (Panetonne), които могат да издържат до 6 месеца. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът за Великден е дошъл през периода 1915–1920 г.; дотогава за празника са месени хлябове, наричани „колак“, „пармак“, „кравай“.

Как да се познае качествения козунак за Великден:

Какви са признаците на качествения козунак? Може ли да се познае  и отдели некачествената продукция? Как да бъдем сигурни, че това което купуваме е здравословно?

Тези въпроси си ги задаваме винаги когато застанем пред щанда за да си купим козунаци за Великден. Оказва се, че повечето от нас купуват надявайки се, производителят да е честен, или че магазина няма да зареди некачествена храна. Но все пак и ние трябва да знаем какво да търсим. Защото не се ли пазим сами – няма кой друг да ни опази…

Ето какво можете да направите когато се наложи да вземате козунаци:

* Качественият козунак след разчупване има ”конци”, ако структурата му е гладка и се рони, значи е направен от миксове, тоест прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти.
* Евентуално може да намерите козунаци на ниска цена – 0,70-0,80 лв. или левче. Но истинската, реална цена за обикновен козунак с тегло 400 – 450 гр. направен от натурални продукти, е 2 – 2,10 лв., ако е с пълнеж – 2,50 -2,60 лв.
*Все пак не забравяйте – цената не винаги е определяща за качеството. Има козунаци които са по-скъпи, но са направени от индустриални смеси.
* Ако познавате производителя и не ви е подвеждал – доверете му се, независимо дали това е по-голяма фирма, или малка квартална фурна.
* Козунакът, който не съдържа консерванти, има трайност 3-4 дни при нормална температура от 18°C.
* Обръщайте внимание освен на цвета и на външния вид на козунака, но също така и на неговото съдържание. Защото някой хлебопроизводители слагат вредни, забранени добавки за придобиването на жълт цвят. Е121 и Е123 са абсолютно забранени, а в списъка на опасните влизат: Е103, Е105, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152 и Е155.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 328 пъти