Е-та в храните
Ето списъка на загадъчните Е добавки в храните. С оранжево са изписани тези които може да се приемат внимателно и има някъкъв риск за група хора с определени заболявания. С червен цвят са написани добавките които са опасни за здравето и са забранени в други държави. Със звездичка(*) са отбелязани добавките, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни.
ОЦВЕТИТЕЛИ от (Е 100 – Е 181)
Номер |
Химическо наименование |
Кратък коментар |
Е 100 |
Curcumin |
Има оранжево – жълт цвят. Получава се от корените на растението куркума (тюрмерик), но може да се произведе и по синтетичен път. Използва се в сирена, маргарин, печени сладкиши. |
Е 101 |
Riboflavin, Riboflavin – 5′ – phosphate |
Витамин В2 и оцветител. В естествен вид се съдържа в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в състава на маргарини и сирена. |
Е 102 |
Tartrazine FD&C Yellow № 5 |
Провокира пристъпи на астма и уртикария при деца. Има връзка и с туморите на щитовидната жлеза, увреждане на хромозомите, обриви и хиперактивност. Чувствителността към тартразин е свързана с тази към аспирин. Използва се в оцветените напитки, сладкиши, сладка и мармалади, корнфлекс, снакс, консервирана риба, сухи супи. Забранен е в Норвегия и Австрия. |
Е 104 |
Quinoline Yellow FD&C Yellow № 10 |
Използва се в червила, продукти за коса, одеколони, в голям брой лекарствени средства. Причинява дерматит. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия. |
Е 107 |
Yellow 7G |
Има жълт цвят. Препоръчва се избягването му. Хора страдащи от астма може да имат алергична реакция към него. Използва се в безалкохолните напитки. Забранен в Австралия и САЩ. |
Е 110 |
Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, FD&C Yellow № 6 |
Получава се по синтетичен път. Използва се в зърнени продукти, печени тестени изделия, снакс, сладолед, напитки и замразени храни, а също в някои медикаменти като: Berocca, Polaramine, Ventolin – сироп и др. Страничните ефекти са: уртикария, ринит, запушване на носа, алергии, хиперактивност, тумори на бъбреците, увреждане на хромозомите, болка в корема, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, отвращение към храна. Установено е завишаване на случаите на тумори при животни. Забранен в Норвегия. |
Е 120 |
Cochineal, Carminic acid, Carmines |
Има червен цвят. Получава се от насекоми. Използва се рядко. Препоръчва се избягване на консумацията му. |
Е 122 |
Azorubine, Carmoisine |
Има червен цвят. Получава се от въглищен катран. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Влиза в състава на сладкарски изделия, марципани, кристалите на желатина. Забранен в Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия. |
Е 123 |
Amaranth, FD&C Red №2 |
Получава се от билкови растения от семейство Amaranthaceae. Използва се в кексове, плодово ароматизирани пълнежи, кристалите на желатина. Може да провокира пристъп на астма, екзема и хиперактивност. При опити с някои животни предизвиква увреждане на плода и вътреутробна смърт. Възможно е да води и до формиране на тумори. Забранен в САЩ, Русия, Австрия и Норвегия. |
Е 124 |
Ponceau 4R, Cochineal Red A, FD&C Red №4 |
Получава се от въглищен катран и азо багрила. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. При животни води до образуване на тумори. Забранен е в САЩ и Норвегия. |
Е 127 |
Erythrosine, FD&C Red № 3 |
Има червен цвят. Използва се в консервирани череши, замразени плодове, карамелизирани смеси, сладкиши, печени изделия, снакс. Може да предизвика чувствителност към светлина, да доведе до повишаване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и прояви на хипертиреоидизъм. При опити с плъхове е установено причиняване на тумори на щитовидната жлеза. Забранен в Норвегия. |
Е 128 |
Red 2G |
Забранен в Австралия и много други страни с изключение на Великобритания. |
Е 129 |
Allura red AC, FD&C Red №40 |
Има оранжево-червен цвят. Използва се в сладкиши, напитки и подправки, в лекарствени средства и козметични продукти. Получава се по синтетичен път. Въведен за употреба през 80 -те с цел да замести Amaranth. Установена е обаче връзката му с тумори при мишки. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия. |
Е 131 |
Patent blue V |
Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия. |
Е 132 * |
Indigotine, Indigo carmine, FD&C Blue №2 |
Обичайна съставка на таблети и капсули. Използва се също в сладоледи, сладкиши, печени изделия, сладкарски изделия, бисквити. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Може да предизвика гадене, повръщане, повишаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата, дихателни проблеми и други алергични реакции. Забранен в Норвегия. |
Е 133 |
Brilliant blue FCF, FD&C Blue Dye №1 |
Използва се в млечните произведения, сладкиши и напитки. Получава се по синтетичен път. Забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, Норвегия. |
Е 140 |
Chlorophylis, Chlorophyllins |
Зелено багрило, съдържащо се в естествен вид във всички растения. Използва се за оцветяване на восък и масла използвани в медицината и козметиката. |
Е 141 |
Медни комплекси на Chlorophylis и Chlorophyllins |
Оцветители на масла. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 142 |
Green S |
Има зелен цвят. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в замразения грах, ментови желета и сосове, галета и кексове. Забранен в Швеция, САЩ и Норвегия. |
Е 150 (а) |
Plain caramel |
Тъмно кафяво багрило, което се получава от сукроза. Препоръчва се избягване на употребата му. Използва се в стриди, соя, плодови и замразени сосове, бира, уиски, бисквити, туршии. |
Е 150 (b) |
Caustic sulphite caramel |
виж описаното за Е 150 (а) |
E 150 (c) |
Ammonia caramel |
виж описаното за Е 150 (а) |
E 150 (d) |
Sulphite ammonia caramel |
виж описаното за Е 150 (а) |
E 151 |
Brilliant Black BN, Black PN |
Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в кафявите сосове, боровинкови кексови смеси. Забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия. |
Е 153 * |
Vegetable carbon |
Багрило с черен цвят. Пигмент на дървените въглища. Използва се в сладка, кристалите на желатина, сок от сладък корен. В Австралия са забранени само получените от растения деривати. Забранен в САЩ. |
Е 154 |
Brown FK |
Забранен в САЩ. |
E 155 |
Brown HT (Chocolate) |
Кафяво багрило. Получава се от въглищен катран и азо багрила. Използва се в шоколадови кексове. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора алергични към аспирин. Смята се, че повишва кожната чувствителност. Забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия. |
Е 160 (а)* |
Carotene, alpha-, beta-, gamma- |
Оранжево-жълто багрило. В човешкия организъм се превръща във витамин А. Натрупва се в черния дроб. Намира се в морковите и други оранжево или жълто оцветени плодове и зеленчуци. |
Е 160 (b)* |
Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin |
Червено багрило. Добива се от дърво (Bixa orellana). Използва се за оцветяване на тялото и тъкани. Подпомага храносмилането и експекторацията. Използва се за оцветяване на сирена, масло, маргарин, зърнени храни, снакс, сапуни, текстил и лакове за нокти. Може да предизвика уртикария. Препоръчва се избягване на употребата му. |
Е 160 (c)* |
Paprika extract, capsanthin, capsorubin |
Препоръчва се избягване на употребата му. |
Е 160 (d)* |
Lycopene |
Съдържа се в доматите и червения грейпфрут. Може да намали риска от туморни заболявания. |
Е 160 (е)* |
Beta-apo-8′-carotenal (C 30) |
Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 160 (f)* |
Етилов естер на beta-apo-8′-carotenic acid (C 30) |
Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 161 (b) |
Xanthophylls – Lutein |
Жълто багрило, получавано от растения. В естествено състояние се открива в зелените листни зеленчуци, невена и яйчния жълтък. |
Е 161 (g)* |
Xanthophylls – Canthaxanthin |
Жълто багрило. Може да се получава от животински източници (ретинол). Намира се в някои гъби, ракообразни, риби, перата на фламингото. |
Е 162 |
Beetroot Red, Betanin |
Пурпурночервено багрило, получавано от червено цвекло. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 163 |
Anthocyanins |
Виолетово багрило, получавано от цветя и други растения. Безвредно е. |
Е 170 * |
Calcium carbonate |
Минерална сол, която се използва в пасти за зъби, бели бои, прахове за пране. Може да се добива от скали или кости на животни. Понякога се използва за намаляване киселинността на вината и за повишаване устойчивостта на замразените плодове и зеленчуци. Във високи дози е токсичен. |
Е 171 |
Titanium dioxide |
Бяло багрило, използващо се в пасти за зъби, бели бои. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 172 |
Iron oxides and hydroxides |
Имат черен, жълт или червен цвят. Използват се в наденици, пастет от скариди. Във високи дози са токсични. |
Е 173 |
Aluminium |
Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен. |
Е 174 |
Silver |
Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен. |
E 175 |
Gold |
Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен. |
E 180 |
Latolrubine BK |
Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен. |
E 181 |
Tannic acid, tannins |
Получава се от шикалки и клончета на дъб. В естествен вид се съдържа в чая. Използва се като избистрящо (пречистващо) алкохола вещество. |
КОНСЕРВАНТИ от (Е 200 – Е 290)
Е 200 |
Sorbic acid |
Получава се от плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки) или по синтетичен път. Възможен дразнител на кожата. |
Е 201 |
Sodium sorbate |
Няма данни за нежелани странични реакции |
Е 202 |
Potassium sorbate |
Няма данни за нежелани странични реакции |
Е 203 |
Calcium sorbate |
Няма данни за нежелани странични реакции |
Е 210 * |
Benzoic acid |
Добавка към алкохолни напитки, печени храни, сирена, дъвки, подправки, някои замразени храни, сосове, сладкарски изделия, заместител на захарта, използва се и в козметиката, а също като антисептик в някои противокашлични лекарствени средства или като противогъбично средство в мехлеми и др. Може да причини астматичен пристъп при болни от астма, които са на терапия с кортикостероиди. Известни са случаи на неврологични разстройства, а поради взаимодействието й със серен бисулфид (222) може да провокира хиперактивност у деца. |
E 211 |
Sodium benzoate |
Използва се като антисептик, като консервант и за подобряване вкуса на храни с ниско качество. В големи количества (над 25 мг. на 250 мл.) се съдържа в оранжево оцветените напитки. Добавя се също в млякото и месните произведения, подправки, сосове, печени произведения, близалки. Използва се и в лекарствени средства за орална употреба като: Actifed, Phenergan и Tyrenol. Може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване и уртикария на кожата. |
Е 212 |
Potassium benzoate |
При хора с алергии може да доведе до алергични реакции. Използването му е както на Е 210 |
Е 213 |
Calcium benzoate |
виж описаното за Е 212 |
Е 214 |
Ethyl p-hydroxybenzoate |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
Е 215 |
Sodium ethyl p-hydroxybenzoate |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
Е 216 |
Propyl p-hydroxybenzoate |
Възможен контактен алерген. |
Е 217 |
Sodium propyl p-hydroxybenzoate |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
Е 218 |
Methyl p-hydroxybenzoate |
Възможни са алергични реакции. Въздейства предимно върху кожата. |
Е 219 |
Sodium methyl p-hydroxybenzoate |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 220 |
Sulphur dioxide |
Получава се от въглищен катран. Всички съединения на сярата са токсични и употребата им трябва да се ограничава. Може да предизвика астматичен пристъп. Труден за метаболизиране при хора с увредена функция на бъбреците. Разрушава витамин В1. Използва се в бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, възбуждащи средства, вино, оцет, продукти от домати. |
Е 221 |
Sodium sulphite |
Използва се в пресните портокалови сокове. Виж и описаното за Е 220 |
Е 222 |
Sodium hydrogen sulphite |
виж описаното за Е 220 |
E 223 |
Sodium metabisulphite |
виж описаното за Е 220 |
E 224 |
Potassium metabisulphite |
виж описаното за Е 220 |
E 225 |
Potassium sulphite |
виж описаното за Е 220 |
E 226 |
Calcium sulphite |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
Е 227 |
Calcium hydrogen sulphite |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
Е 228 |
Potassium hydrogen sulphite |
виж описаното за Е 220 |
Е 230 |
Biphenyl, Diphenyl |
В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусовите плодове. |
Е 231 |
Orthophenyl phenol |
В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в сливи, моркови, праскови, нектарини, круши, стафиди, картофи, цитрусови плодове, ананаси, домати, чушки, череши. |
Е 232 |
Sodium orthophenyl phenol |
виж описаното за Е 231 |
E 233 |
Thiabendazole |
В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусови плодове, ябълки, сливи, картофи, банани, гъби, мляко, месо. |
E 234 |
Nisin |
Антибиотик, продуциран от бактерии. Съдържа се в бирата, ферментирали млечни произведения, доматени сосове и пюрета. |
E 235 |
Natamycin |
Мек инхибитор изолиран от бактерии. Използва се за лечение на кандидоза (заболяване причинено от гъбички от род Кандида). Може да предизвика гадене, повръщане, анорексия, диария, дразнене на кожата. Открива се в месото, сиренето. |
E 236 |
Formic acid |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
Е 237 |
Sodium formate |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
Е 238 |
Calcium formate |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
Е 239 |
Hexamethylene tetramine |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 249 |
Potassium nitrite |
Нитритите в организма блокират хемоглобина и нарушават преноса на кислород от кръвта до всички тъкани на тялото. Особено опасни са при новородени и малки деца. Потенциални карциногени. |
E 250 |
Sodium nitrite |
Може да доведе до хиперактивност. Потенциален карциноген. В стомаха може да взаимодейства с други химикали и да се образуват нитрозамини. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни използването му е ограничено. |
E 251 |
Sodium nitrate |
виж описаното за Е 250. Използва се и за получаване на азотна киселина и изкуствени торове, както и във ферментирали месни произведения. |
E 252 * |
Potassium nitrate |
Може да се изолира от трупове на животни или от растения. Използва се като експлозив, за производство на изкуствени торове и като консервант на месо. Може да доведе до хиперактивност. Потенциален карциноген. В някои страни използването му е ограничено (виж 249). |
Е 260 |
Acetic acid |
Получава се по синтетичен път от дървени влакна. Основен компонент на оцета. Използва се също в туршии, сосове. |
Е 261 |
Potassium acetate |
Трябва да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция. Използва се в туршии, сосове и други продукти с кисел вкус. |
Е 262 |
Sodium acetate, Sodium diacetate |
Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 263 |
Calcium acetate |
Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Междинен продукт при производството на алкохол от дървесина. Суровина за получаване на оцетна киселина (Е 260) и на стабилизатори за текстилни бои. |
Е 264 |
Ammonium acetate |
Може да предизвика гадене и повръщане. |
Е 270 |
Lactic acid |
Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Получава се при загряване и ферментация на въглехидратите на мляко, картофи или меласа. Новородените и малките деца трудно я метаболизират. Използва се в сладкиши, украси, безалкохолни, понякога в бира, в храните за кърмачета. |
E 280 |
Propionic acid |
Смята се, че всички пропионови съединения са свързани с мигренозните болки. В естествено състояние се съдържат във ферментиралите храни. Могат да се получат и синтетично от ethylene monoxide и carbon monoxide, от пропионов алдехид, при ферментацията на дървесина и др. Получава се при разграждане на влакнини от бактерии. Използва се при производството на хляб и други тестени продукти. |
E 281 |
Sodium propionate |
Може да причини мигренозни болки. Използва се при производството на тестени продукти. |
E 282 |
Calcium propionate |
виж описаното за Е 281 |
E 283 |
Potassium propionate |
виж описаното за Е 281 |
E 290 |
Carbon dioxide |
Получава се при производството на вар. Може да засили ефекта на алкохола. Съдържа се във виното, безалкохолните напитки, сладкарските произведения. |
КИСЕЛИНИ, АНТИОКСИДАНТИ, МИНЕРАЛНИ СОЛИ от (Е 296 – Е 385)
Е 296 |
Malic acid |
Получава се от плодове или по синтетичен път. Препоръчва се избягване на употребата й при новородени и малки деца. |
Е 297 |
Fumaric acid |
Получава се от растения от род Fumaria (най-вече F.officinalis) или при ферментация на глюкоза. Може да се използва за ароматизиране, подкисeляване, като антиоксидант, за газиране на безалкохолни напитки или като набухвател за кексове. |
Е 300 |
Ascorbic acid |
Това е витамин С. Съдържа се в естествен вид в плодовете и зеленчуците. Може да се получи и по синтетичен път от глюкоза. |
Е 301 |
Sodium ascorbate |
Натриева сол на витамин С. |
Е 302 |
Calcium ascorbate |
Може да повиши риска от образуване на оксалатни камъни в бъбреците. |
Е 303 |
Potassium ascorbate |
Калиева сол на витамин С. |
Е 304 |
Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate |
Естери на аскорбиновата киселина (Е300) с мастни киселини. |
Е 306, Е307, Е 308, Е 309 |
Tocopherols, alpha-, gamma-, delta- |
Витамин Е. Съдържа се в растителните масла (соево, пшеничено, оризово, памуково, царевично и др.). Той е силен антиоксидант. Предпазва витамин А от окисление. Използва се като добавка към маргарин и сосове. |
Е 310 |
Propyl gallate |
Използва се за предотвратяване гранясването на мазнините. Може да предизвика гастрит или възпаление на кожата, нарушение на кръвообращението и метхемоглобинемия (с нарушен пренос на кислород от кръвта до тъканите на тялото). Използва се в различните мазнини, маргарин, сосове. Понякога влиза в състава на опаковъчните материали. |
Е 311 |
Octyl gallate |
виж описаното за Е 310 |
Е 312 |
Dodecyl gallate |
виж описаното за Е 310 |
Е 317 |
Erythorbic acid |
Получава се от сукроза. |
Е 318 |
Sodium erythorbate |
Получава се от Е 317. |
Е 319 |
Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) |
Получава се от петрол. Препоръчва се избягване на употребата му. Може да предизвика гадене, повръщане, делир. Количество около 5 гр. се смята за смъртоносно. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин. |
Е 320 |
Butylated hydroxy-anisole (BHA) |
Получава се от петрол. Забавя загниването на храните в резултат на окислението им. Съдържа се в мазнини, масла, маргарин, дъвки, ядки, произведения от домати, полиетиленови опаковки за храни. Може да предизвика алергични реакции, може да отключи хиперактивност. Има данни за канцерогенност и ефекти подобни на тези на естрогена. Във високи дози води до образуване на тумори при опитни животни. От 1958 година забранен в Япония. Предлага се да бъде забранен и във Великобритания. McDonald’s не го използват в продуктите си от 1986 година. |
Е 321 |
Butylated hydroxy-toluene (BHT) |
Получава се от петрол. Виж и описаното за Е 320. |
Е 322 * |
Lecithins |
Получава се от соя, яйчен жълтък, фъстъци, царевица или животински източници. Не е токсичен, но във високи дози може да доведе до стомашни разстройства, подтискане на апетита и обилно изпотяване. Използва се за подпомагане на смесването на мазнините в маргарина, а също в шоколади, майонеза, сухо мляко. |
E 325 * |
Sodium lactate |
Получава се от мляко. Може да съдържа свински ренин (хормон на бъбрека). Деца с непоносимост към лактоза може да получат нежелани реакции. |
E 326 * |
Potassium lactate |
виж описаното за Е 325 |
E 327 * |
Calcium lactate |
виж описаното за Е 325 |
E 328 * |
Ammonium lactate |
виж описаното за Е 325 |
E 329 * |
Magnesium lactate |
виж описаното за Е 325 |
E 330 |
Citric acid |
Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от цитрусови плодове. Съдържа се в бисквити, замразена риба, сирене и други млечни произведения, храни за кърмачета, кексове, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментирали месни произведения. |
E 331 |
Sodium citrates |
Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции. |
E 332 |
Potassium citrates |
Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции. |
E 333 |
Calcium citrates |
Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. В малки дози не се установяват нежелани реакции. |
Е 334 |
Tartaric acid |
Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от необелени плодове, сок от грейпфрут. |
Е 335 |
Sodium tartrates |
Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 336 |
Potassium tartrates |
Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 337 |
Sodium potassium tartrates |
Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 338 |
Phosphoric acid |
Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от фосфатна руда. Влага се в сирена и техните производни. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 339 |
Sodium phosphates |
Минерална сол. Използва се като лаксатив и за фиксиране на багрила в текстилната промишленост. Приеман в големи количества нарушава нормалното съотношение на калция и фосфора в организма. |
Е 340 |
Potassium phosphates |
виж описаното за Е 339 |
Е 341* |
Calcium phosphates |
Минерална сол, която се намира в скалите и костите. Използва се като антиацидно средство и за полиране емайла на зъбите. |
E 343 |
Magnesium phosphates |
Минерална сол. |
E 350 |
Sodium malates |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 351 |
Potassium malate |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 352 |
Calcium malates |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 353 |
Metatartaric acid |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 354 |
Calcium tartrate |
Според досегашните наблюдения е безопасен. |
E 355 |
Adipic acid |
Получава се от корени. Отнася се към мазнините. |
E 357 |
Potassium adipate |
Няма данни за нежелани реакции. |
Е 363 |
Succinic acid |
Препоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена. |
Е 365 |
Sodium fumarate |
Сол на фумаровата киселина. |
Е 366 |
Potassium fumarate |
Няма данни за нежелани реакции. |
Е 367 |
Calcium fumarate |
Няма данни за нежелани реакции. |
Е 370 |
1,4-Heptonolactone |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
Е 375 |
Niacin |
Витамин В3. В естествено състояние се съдържа във фасула, граха и други бобови растения, в млякото, яйцата, месото, скаридите и рибата. В доза над 1000 мг. дневно може да доведе до увреждане на черния дроб, диабет, гастрит, увреждане на очите и повишено серумно ниво на пикочна киселина (води до подагра). В количества под 50-100 мг. може да предизвика зачервяване на кожата (безобидно, но болезнено), главоболие, стомашни болки, особено когато се приема на празен стомах. |
E 380 |
Tri-ammonium citrate |
Може да повлияе функциите на черния дроб и панкреаса. |
E 381 |
Ammonium ferric citrates |
Получава се от лимонена киселина. Използва се като добавка на желязо към зърнени и диетични храни. |
E 385 |
Calcium disodium EDTA |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
РАСТИТЕЛНИ СМОЛИ, ЕМУЛГАТОРИ, СТАБИЛИЗАТОРИ и др.
Е 400 |
Alginic acid |
Получава се от морски водорасли. Използва се в карамелизирани изделия, ароматизирано мляко, сгъстени кремове и йогурт. В малки количества не се установяват нежелани реакции. Големите количества могат да подтиснат абсорбцията на някои хранителни вещества. |
Е 401 |
Sodium alginate |
виж описаното за Е 400 |
Е 402 |
Potassium alginate |
виж описаното за Е 400 |
Е 403 |
Ammonium alginate |
виж описаното за Е 400 |
Е 404 |
Calcium alginate |
виж описаното за Е 400 |
Е 405 |
Propylene glycol alginate |
Получава се от петрол. За повече информация виж описаното за петролните деривати в предишната таблица. |
Е 406 |
Agar |
Получава се от червени водорасли. Понякога се използва като лаксатив. Съдържа се в месните произведения и сладоледа. |
Е 407 |
Carrageenan |
Напоследък се доказва връзката му с раковите заболявания, тъй като при въздействие с етиленов окис (използва се за студена стерилизация на продукти) се образува етиленов хлорхидрин, който е с висока канцерогенна активност. Налице са и токсични свойства, свързани с образуване на язви и рак. Най-сериозни увреждания оказват разпадните продукти на Carrageenan. Въпреки, че той се използва в натурален вид, в червата при разграждането му се получават различни разпадни продукти. |
Е 410 |
Locust bean gum |
Получава се от някои видове акация. Използва се в близалки и др. смучещи се бонбони, подправки, някои брашнени продукти, сосове, плодови сокове, често в безкофеинови шоколадови заместители. Може да понижи нивото на холестерола в кръвта. |
Е 412 |
Guar gum |
Получава се от семената на Cyamoposis tetragonolobus, растение отглеждано в Индия. Използва се за храна на едър рогат добитък в САЩ. Може да предизвика гадене, метеоризъм и крампи. Води до понижаване нивото на холестерол в кръвта. |
Е 413 |
Tragacanth |
Смола, получавана от дърво – Astragalus gummifer. Използва се в храни, лекарствени средства, като капки за нос, сиропи, таблетки. Намира приложение и в козметиката. Възможно е да причини контактна алергия. |
Е 414 |
Acacia |
Получава се от соковете на Acacia Sengal. Лесно се разрушава в стомашно-чревния тракт. Възможен алерген. Успокоява възпалени слузести лигавици. |
Е 415 |
Xanthan gum |
Получава се от ферментация на зърна. |
Е 416 |
Karaya gum |
Получава се от дървото Sterculia urens. Често се използва в комбинация с Е 410 в сладоледи, карамел, сладкиши, като пълнител, който им дава дъзможност да увеличават обема си 100 и повече пъти при добавяне на вода. Възможен алерген. |
Е 417 |
Tara gum |
Получава се от растението Caesalpinia Spinosa, което вирее в Еквадор, Перу и Кения. |
Е 420 |
Sorbitol |
Подсладител от глюкоза или плодове. Използва се в смучещи бонбони, сушени плодове, сладкарски произведения, бонбони, нискокалорични храни, лекарствени сиропи, капки за очи и е един от най-често използваните в козметиката консерванти. Може да предизвика храносмилателни разстройства. |
Е 421 |
Mannitol |
Изкуствено получен подсладител. Възможен алерген. Може да предизвика диария, нарушаване функцията на бъбреците, гадене, повръщане. Най-често се използва в нискокалорични храни. |
Е 422 * |
Glycerol |
Подсладител. Безцветен алкохол. Получава се от мазнини и алкални соли. Междинен продукт при производството на сапун от животинска или растителна мазнина. Може да се получи и от петролни продукти. Синтезира се и от пропилен или при ферментация на захар. Използва се в обвивката на наденица, сирена и др., в сушени плодове, ликьори, водка. Смята се, че предпазва ДНК от увреждане, причинено от индуктори на канцерогенезата, ултравиолетова светлина и радиация. В големи количества води до главоболие, жажда, гадене и високи нива на кръвната захар. Използва се също в сладкиши, бонбони, нискокалорични храни. |
Е 430 * |
||
Е 431 * |
Polyoxyethylene stearate |
|
432 * |
Polysorbate 20 |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 433 * |
Polysorbate 80 |
Емулгатор. Получава се от мастни киселини с животински произход. Използва се като ароматизатор, повърхностноактивно вещество, в сапуни, балсами. Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества. |
E 434 * |
Polysorbate 40 |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 435 * |
Polysorbate 60 |
виж описаното за Е 433 |
E 436 * |
Polysorbate 65 |
виж описаното за Е 433 |
E 440 (a) |
Pectin |
Открива се най-вече в кората на ябълките. Използва се за сгъстяване на сладка, желета, сосове. В големи количества може да доведе до образуване на газове и стомашно-чревен дискомфорт. |
E 440 (b) |
Amidated pectin |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 441 * |
Gelatine |
Възможен алерген. Може да съдържа Е 220. При астма и алергия към сулфити трябва да се внимава с употребата му. |
E 442 |
Ammonium phosphatides |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 450 |
Diphosphates |
Високите дози могат да нарушат нормалното съотношение на калций и фосфор в организма. |
E 460 |
Cellulose |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 461 |
Methyl cellulose |
Може да предизвика образуване на газове и нарушаване на проходимостта в стомашно-чревния тракт. |
E 463 |
Hydroxypropyl cellulose |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 464 |
Hydroxypropyl methyl cellulose |
Няма данни за нежелани реакции. |
Е 465 |
Ethyl methyl cellulose |
Няма данни за нежелани реакции. |
Е 466 |
Carboxy methyl cellulose, Sodium methyl cellulose |
Няма данни за нежелани реакции. |
Е 469 |
Sodium caseinate |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 470 * |
Fatty acids salts |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 471 * |
Mono&di glycerides of fatty acids |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 472 * |
Fatty acid esters of glycerides |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 473 * |
Sucrose esters of fatty acids |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 474 * |
Sucroglycerides |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 475 * |
Polyglycerol esters of fatty acids |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 476 * |
Polyglycerol polyricinoleate |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 477 * |
Propylene glycol esters of fatty acids |
Получава се от петрол. Няма данни за нежелани реакции. |
E 478 * |
|
|
E 479 (b)* |
Получава се при термично окисление на соево олио и въздействие с моно- и диглицериди на мастни киселини |
|
E 480 |
Dioctyl sodium sulphosuccinate |
Все още е в процес на изучаване. |
E 481 * |
Sodium stearoyl-2-lactylate |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 482 * |
Calcium stearoyl-2-lactylate |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 483 * |
Stearyl tartrate |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 491 * |
Sorbitan monostearate |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 492 * |
Sorbitan tristearate |
Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества. |
E 493 * |
Sorbitan monolaurate |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 494 * |
Sorbitan monooleate |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 495 * |
Sorbitan monopalmitate |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
МИНЕРАЛНИ СОЛИ, ОМЕКОТИТЕЛИ от (Е 500 – Е 585)
Е 500 |
Sodium carbonates |
В малки количества няма данни за нежелани реакции. |
Е 501 |
Potassium carbonates |
Няма данни за нежелани реакции. |
Е 503 |
Ammonium carbonates |
Дразни лигавиците. |
Е 504 |
Magnesium carbonates |
В медицината се използва като антиацидно и лаксативно средство. |
Е 507 |
Hydrochloric acid |
В малки количества е безопасна. |
Е 508 |
Potassium chloride |
В големи количества може да доведе до язви на стомаха. |
Е 509 |
Calcium chloride |
Получава се от морска вода. |
Е 510 |
Ammonium chloride |
Трябва да се избягва от хора с нарушена функция на черния дроб или бъбреците. Най-често се използва в продукти от брашно. |
Е 511 |
Magnesium chloride |
Естествен минерал. |
Е 513 |
Sulphuric acid |
Препоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена. |
Е 514 |
Sodium sulphates |
Може да наруши водния баланс в организма. |
Е 515 |
Potassium sulphates |
Няма данни за нежелани реакции. |
Е 516 |
Calcium sulphate |
Получава се от варовик. |
Е 518 |
Magnesium sulphate |
Използва се като лаксатив. |
Е 519 |
Cooper sulphate |
Естествен минерал. |
E 524 |
Sodium hydroxide |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 525 |
Potassium hydroxide |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 526 |
Calcium hydroxide |
В малки количества няма данни за нежелани реакции. |
E 527 |
Ammonium hydroxide |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 528 |
Magnesium hydroxide |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 529 |
Calcium oxide |
В малки количества е безопасен. |
E 530 |
Magnesium oxide |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 535 |
Sodium ferrocyanide |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 536 |
Potassium ferrocyanide |
Междинен продукт при производството на газ. Има ниска токсичност. |
E 540 |
Dicalcium diphosphate |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 541 |
Sodium aluminium phosphate, Acidic |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 542 * |
Bone phosphate |
Получава се от кости. Използва се в сухото мляко за кафемашини. |
E 544 |
Calcium polyphosphates |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
Е 545 |
Ammonium polyphosphates |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
Е 551 |
Silicon dioxide |
Няма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти. |
Е 552 |
Calcium silicate |
Получава се от варовик и каменни водорасли (diatoma). Използва се като антиацид. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 553 (а) |
Magnesium silicates |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
Е 553 (b) |
Talc |
Свързва се с рак на стомаха. Съдържа се в полирания ориз, шоколади, сладкарски произведения. |
Е 554 |
Sodium aluminium silicate |
Използва се в сол, сухо мляко и брашно. Смята се, че алуминият уврежда плацентата през време на бременността и е свързан с болестта на Алцхаймер. |
Е 556 |
Calcium aluminium silicate |
Получава се от минерални соли. Използва се в сухото мляко. Виж и описаното за Е 554. |
Е 558 |
Bentonite |
Няма данни за нежелани реакции. |
Е 559 |
Aluminium silicate (Kaolin) |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 570 * |
Stearic acid |
Възможно е да има животински произход. Виж и описаното за стеаратите. |
E 572 * |
Magnesium stearate |
Няма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти. |
E 575 |
Glucono delta-lactone |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 576 |
Sodium gluconate |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 577 |
Potassium gluconate |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 578 |
Calcium gluconate |
Няма данни за нежелани реакции. |
E 579 |
Ferrous gluconate |
Получава се от желязо и глюкоза. Използва се в маслини, в добавки на желязо. В малки количества е безопасен. |
E 585 |
Ferrous lactate |
|
АРОМАТИЗАТОРИ от (Е 620 – Е 640)
Е 620 * |
Glutamic acid |
Ароматизатор и заместител на солта. Тази аминокиселина се открива в много животински и растителни протеини. Най-често се получава в промишлени количества от бактерии. Може да предизвика нежеланите реакции описани за Е 621. Препоръчва се избягване на употребата й от малки деца. |
Е 621 |
Monosodium glutamate (MSG) |
Ароматизатор и заместител на солта. Получава се при ферментация на меласа. Нежелани реакции могат да се получат при болни от астма. Най-често се използва в замразени зеленчуци, замразена риба тон, и много други замразени храни, в сосове. |
Е 622 |
Monopotassium glutamate |
Може да предизвика гадене, повръщане, диария, стомашни болки. Най-често се използва в заместителите на солта. |
Е 623 |
Calcium diglutamate |
Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 624 |
Monoammonium glutamate |
Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 625 |
Magnesium diglutamate |
Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции. |
Е 626 |
Guanylic acid |
Може да влоши протичането на подаграта. |
Е 627 |
Disodium guanylate |
Получава се от сардини или дрожди. Може да влоши протичането на подаграта. |
Е 629 |
Calcium guanylate |
Може да влоши протичането на подаграта. |
E 631 * |
Disodium inosinate |
Получава се от месо или сардини. Може да влоши протичането на подаграта. |
E 633 |
Calcium inosinate |
Може да влоши протичането на подаграта. |
E 635 * |
Disodium 5′-ribonucleotide |
Може да доведе до сърбящ обрив на кожата до 30 часа след приемането му. Силата на реакцията зависи от приетото количество и кумулира с всеки следващ прием. Използва се в ароматизиран чипс, фиде, пай. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 636 |
Maltol |
Получава се от кората на бор, борови иглички, цикория, масла и печен малц. Може да се добие и по синтетичен път. |
E 637 |
Ethyl maltol |
Получава се от Maltol. |
E 640 * |
Glycine и неговите натриеви соли |
|
СМЕСИТЕЛИ от (Е 900 – Е 1520)
Е 900 |
Dimethyl polysiloxane |
Получава се от силикон. |
Е 901 * |
Beeswaxes |
Пчелен восък. Придава блясък (гланциращо вещество). Използва се за гланциране на плодове. За повече информация, виж статията за пчелни продукти. Може да предизвика алергични реакции. |
Е 903 |
Carnauba wax |
Получава се от палма, растяща в Южна Америка. Използва се в козметиката, при производството на мастило и за гланциране на плодове. Може да предизвика алергични реакции. |
Е 904 * |
Shellac |
Получава се от насекоми. Дразни кожата. |
Е 905 * |
Paraffins, Microcrystalline wax |
Може да наруши абсорбцията на мазнини и мастноразтворими витамини (А, D, Е, K). Мек лаксатив. Свързва се с тумори на пикочния мехур. Използва се в сладкиши, мая, витаминни таблетки, сушени плодове, бонбони. |
Е 907 * |
Refined microcrystalline wax |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 913 * |
Lanolin |
Получава се от овча вълна. |
E 920 * |
L-Cystein |
Получава се от животински източници (козина, пера). |
E 921 * |
L-Cystin |
виж Е 920 |
E 924 |
Potassium bromate |
Във високи дози може да предизвика гадене, повръщане, диария, болки. Използва се в продукти от брашно. |
E 925 |
Chlorine |
Разрушава хранителните вещества. Карциноген. В някои области питейната вода го съдържа в количества над допустимите. Използва се в продукти от брашно. |
E 926 |
Chlorine dioxide |
виж описаното за Е 925. |
E 927 |
Azodicarbonamide |
Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен. |
E 928 |
Benzoyl peroxide |
Използва се за избелване на рафинираните брашна. При хора с астма или друг вид алергии употребата му трябва да се ограничи. Виж и описаното за Е 210. |
E 931 |
Nitrogen |
Използва се при замразяване и вакумиране на продукти. Според досегашните данни е безопасен. |
E 932 |
Nitrous oxide |
В малки количества е безопасен. |
Е 950 |
Acesulfame potassium (Acesulfame K) |
Некалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни произведения, лекарствени средства, козметика за уста и най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва изкуствените подсладители – аспартам, захарин и ацесулфам К в списъка си за „Десетте най-лоши добавки“. Те причиняват тумори при опитни животни и повишават риска от развитие на рак при хора. |
Е 951 * |
Aspartame |
Изкуствен подсладител с много нежелани реакции. Някои хора са алергични към него, като най-честата нежелана реакция при тях е мигренозната болка. |
Е 952 |
Cyclamic acid |
Калциевият и натриевият цикламат са изкуствени подсладители, причиняващи мигрена и други нежелани реакции. Могат да доведат до ракови заболявания. При опити с животни е установено увреждане на тестисите при плъхове и на ембриони при мишки. Забранен в САЩ и Великобритания. |
Е 954 |
Saccharines |
Калциевият и натриевият захарин са изкуствени подсладители получени от толуен (известин карциноген). През 1977 година е забранен в САЩ, след което е възстановена употребата му, при задължително изписване върху етикета на следния текст: „Употребата на този продукт е опасна за вашето здраве, този продукт съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при опитни животни.“ |
Е 957 |
Thaumatin |
Изкуствен подсладител. Представлява протеин получен от тропическото растение Thaumococcus danielli. Използва се за подслаждане на вина, хляб и плодове. |
E 965 |
Maltitol, Хидрогениран глюкозов сироп |
Трудно се разгражда от храносмилателните ензими. Използва се в сладкиши, бонбони, сушени плодове, нискокалорични храни. Във високи дози действа лаксативно. |
Е 967 |
Xylitol |
Съдържа се в малини, сини сливи, марули и др. В промишлени количества се получава от дървесина. Има диуретичен ефект и причинява образуване на камъни в бъбреците. Използва се в нискокалорични храни, нисковъглехидратни сладкиши, сладоледи и сладка. |
Е 999 |
Quillaia extract |
Емулгатор, естествен сърфактант (повърхностноактивно вещество), пенливо вещество. Получава се от дърво, отглеждано в Чили (Quillaia Saponaria). Използва се в бира, газирана вода. Ускорява заздравяването на кожата и намалява омазняването й. |
Е 1100 * |
Amylase |
Получава се от гъби или свински панкреас. |
Е 1200 |
Polydextrose |
В малки количества е безопасна. |
Е 1201 |
Polyvinylpyrrolidone |
Диспергиращо вещество. Използва се за покриване на таблетки и в изкуствените подсладители. |
Е 1202 |
Polyvinylpolypyrrolidone |
Избистрящо виното вещество. Използва се и за стабилизиране на бои. |
Е 1400 – Е 1450 |
Скорбяла, нишесте |
Няма данни за нежелани реакции. |
Е 1505 |
Triethyl acetate |
Част от него се превръща в алкохол в организма. |
Е 1510 |
Ethanol |
Алкохол. |
Е 1517, Е 1518 * |
Glycerol acetates |
Получава се от глицерол. В САЩ се използва за покриване на пресни плодове. |
Е 1520 |
Propylene glycol |
Овлажнител и диспергиращо вещество. Получава се от петрол. Сладкият му вкус го прави широко използван в лекарствата за деца и в лечебните сиропи. Съдържа се в кремове, мехлеми, козметични средства, дезодоранти, продукти за коса. При интравенозно приложение причинява сърдечни атаки. Води до поддтискане на централната нервна система и контактен дерматит. |
* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни
Статията е прочетена 321 пъти
Вашият коментар