Този десерт държи на  световен рекорд Гинес,  за най-скъп сладолед в света.  Струва много $ 1,000 на мелба и изисква резервация  48 часа предварително. Десертът възниква като част от 50-та годишнина на ресторанта и около 10 години  все още се продават .

Мелбата започва с 5 лъжички от най-разкошния ванилов сладолед от Таити, с ванилия Мадагаскар, който придава на сладолед едно невероятно ванилово изживяване . Сладоледа се покриват с подходящ за консумация 23k лист злато, е умело подредени в кристална чаша. В мелбата се поставя най-скъпия шоколад в света- Amedei Porceleana ,  с парче шоколад  Chuao, който е от какао на зърна събрани от Карибско море по бреговете на Венесуела. . Шедьовърът е наситен с екзотични, невероятно вкусни захаросани плодове от Париж, златни бадеми, покрити с 23k злато, трюфели и марципан череши. Мелбата е гарнирана с една малка стъклена купичка на Grand Passion хайвер, един изключителен хайвер десерт,  пресни пасирани плодове, портокал и Арманяк. Известен с пенливата си златист цвят, хайверът е разположен точно на върха на сладоледа, заедно с изящни позлатени захарни цветя.  И за блестящ финал се посипва с прах от чисто злато. Изграждането му отнема 8 часа.

Не ви предлагам пир по време на криза.  Такива кулинарни изпълнения има по света, можем поне да се запознаем с тях. С много по-скромни средства, може да се декорира разкошна мелба и да се изяде, оценявайки всяка хапка, не защото е безумно скъпа, а защото е направена с любов.

А този шедьовър на кулинарното изкуство сякаш е докоснат от цар Мидас.  Колкото и изтънчен да е вкусът му и богато декориран до разхищение, той няма да засити гладния за блясък, но на тази цена могат да се заситят доста гладни деца за цял месец.

Й. Богомилова

poshposh.com
Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 466 пъти