Турско кафе
Турско кафе. Метода за правене на турско кафе, датира от 16 век.
Турско кафе се прави лесно. Необходими са ви:
- Мелничка за много фино мелене на кафе. За турското кафе, кафето трябва да е току що смляно. Колкото по-фино смляно толкова по-добре.
- Качеството на водата е от значение.
- Дървена или метална лъжица
- Медно джезве. Джезвето трябва да побира две, шест или осем чашки , като чашката е с размера за експресо 90 ml за доза кафе. Важно е размера на джезвето да има достатъчно място за възвиране без да прелива, а ако е твърде голямо пък пяната ще полепне по съда и ще направи кафето по-горчиво.
- Захар или подправки при желание. Смлени зърна кардамон или анасон (много малко)
Приготвяне
Сложете доза кафе и вода за нужните чаши кафе. Захар и подправки на вкус. Обикновено една чаена лъжичка захар на всеки две супени лъжици кафе. Най-доброто съотношение е чаша вода с препълнена лъжичка кафе. Разбъркайте добре докато захарта се разтвори. Започнете варенето бавен огън. Не го бъркайте повече, но го наблюдавайте. Щом заври го вдигнете за миг и пак го оставете и така три пъти.
Статията е прочетена 715 пъти
Вашият коментар