Турско кафе.  Метода за правене на  турско кафе,  датира от 16 век.

турско кафе

Турско кафе се прави лесно. Необходими са ви:

  • Мелничка за много фино  мелене на кафе.  За турското кафе, кафето трябва да е току що смляно. Колкото по-фино смляно толкова по-добре.
  • Качеството на водата  е от значение.
  • Дървена или  метална лъжица
  • Медно джезве. Джезвето  трябва да побира  две, шест или осем чашки , като чашката е с размера за експресо 90 ml за доза кафе. Важно е размера на джезвето да има достатъчно място за възвиране без да прелива, а ако е твърде голямо пък пяната ще полепне по съда и ще направи кафето по-горчиво.
  • Захар или подправки  при желание.  Смлени зърна кардамон или анасон  (много малко)

Приготвяне

турско кафе

Сложете доза кафе и вода за нужните чаши кафе. Захар и подправки на вкус. Обикновено една чаена лъжичка захар на всеки две супени лъжици кафе. Най-доброто съотношение е чаша вода с препълнена лъжичка кафе. Разбъркайте добре докато захарта се разтвори. Започнете варенето бавен огън. Не го бъркайте повече, но го наблюдавайте. Щом заври го вдигнете за миг и пак го оставете  и така три пъти.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 715 пъти