Не винаги е имало синтетични бои. А хората от векове боядисват яйца. Ето някои от начините да се боядисат яйца с натурални оцветители.

За получаване на натурални цветове:
– За синьо, червено зеле , череши,
-За червено, червено цвекло,  червен пипер
-За светло зелен, спанак  или пресни зелени подправки
-За светло кафяв,  чай, кафе, семена на кимион
– За жълто, опитайте  с куркума (подправка) и жълти люспи лук , лайка
– За маслинено зелено, Червен лук с оцет
-За лилаво, гроздов сок или къпини, боровинки
Оранжев – моркови, люспи лук, малко куркума
Зелен – червено зеле и куркума

и т.н. смесване на продуктите за различни нюанси

Приблизителни количества:

Червено зеле: 4 чаши нарязан
Куркума: 3 супени лъжици
Жълт лук : 4 чаши (кожи от около 12 лук)
Цвекло : 4 чаши нарязан
Кафе : 1 литър силен черен

За получаване на наситен цвят, трябва да стоят от десет минути до час.

*Престоелите яйца за повече в гореща вода, оставете само за украса – те няма да стават за ядене.

Общи техники за боядисване на яйца.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 3 361 пъти