Джоакино Росини
Джоакино Росини

Композиторът на „Севилският бръснар“, Джоакино  Росини  е имал късмета да се роди на страната дата  29 февруари. Джоакино Антонио Росини (Gioachino Antonio Rossini) е световно известен, италиански композитор написал над 30 опери и други музикални произведения. Росини  е роден на 29 февруари 1792 в Пезаро в семейство на музиканти, от пътуваща оперна трупа.  В годините на по-късното си детство, родителите му се установяват в Болоня и Росини  учи музика при падре Матей, подготвя се добре и влиза в музикалния лицей.

Творчеството на Джоакино Росини е ново ниво за  разцвета на италианската опера. Най-известните му опери са „Севилският бръснар“, „Пепеляшка“, „Семирамида“, „Отело“, „Крадливата сврака“ и други. Нарастване на неговата популярност, той започва да посещава големите, европейски столици. От 1824 се установява  в Париж и става директор на Италианския оперен театър.

В края на живота си пише църковна музика. Росини умира на 13 ноември 1868 в Паси, близо до Париж.

Името на  Джоакино Росини  носят  Росиниев Оперен Фестивал (Rossini Opera Festival) , Държавната Консерватория (Conservatorio Statale „Gioachino Rossini“ di Pesaro), както и Международната музикална Фондация (Fondazione Rossini) в Пезаро. Творчеството на Джоакино Росини, остава в световното културно наследство.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 308 пъти