Столкхомското метро представлява най-дългата галерия в света. Освен да се придвижиш из него, то предоставя едно артистично приключение.Има около 90-100 станции и предоставя на туристите възможност да се запознаят с творчеството на различни направления в изкуството. Много от станциите са като пещери, приказни градове, скулптури , ъгли с класическа архитектура, релефи, мозайки, графити,  и даже видео-инсталации. Често в метрото се организират изложби.

Станция T-CentralenСтените са украсени със сини листа.

Стокхолмското метро се състои от три линии: Синя (Bla Linjen), Червена (Röda linjen) и Зелна (Gröna linjen). Всички те са свързани с централната гара (Central Station), и централната автогара (CityTerminalen). От тук можете да стигнете до всяка точка на Стокхолм, Швеция, Скандинавия  и разбира се след това със самолет до всяка точка на света.

Стенописи със строителите на метрото.

Това е най-бузшумното метро, докато се возиш може спокойно да разговаряш. Приятен женски глас обявава станциите. Да се изгубиш в това метро е невъзможно. Навсякъде висят указателни табели. Е в началото трябва да се четат внимателно, сякаш са на китайски, но след това бързо се ориентираш за маршрута.

Станция Solna centrum.

Станция Kungstradgarden – „Кралската градина“. Оформена живописно в стил Пещерата на Краля“

Станция Radhuset – „Ратуша“ е един от входовете.  Станция е оформена така, все едно са стигнали до разкопки на гигански колони.

Станция Stadion е в района Östermalm, близо до Олимпийския стадион.

Станция Näckrosen – „Кувшинка“ е галерия на авангардното изкуство

Станция Rissne.Разположена в района Rissne. До средата на миналия век тук е бил разположен артилерийския отряд и наименованието на улиците носят историческия отпечатък.  Стените са изрисувани ръкописно с надписи за исторически събития от 3000 години  преди новата ера до днес.

Антрактическа композиция на станция  Tensta

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!