Шах – играта на кралете

Играта шах  произхожда от Далечния Изток, като се е развивал през вековете, преминавайки през Средния Изток до Европа.
игриИма различни версии за зараждането на шаха. Според една от тях най-ранната форма на играта е измислена в Китай през 204-203 г.пр.Хр. от Хан Ксин, военен лидер. Целта е била тя да служи като занимание за войската по време на един зимен лагер. Повечето историци обаче се обединяват около теорията, че шахът се е появил в Индия около 600 г.сл.Хр., а в Персия е бил възприет около 700 г.сл.Хр., откъдето пък го научили арабите 100 години по-късно. Именно благодарение на арабско-мюсюлманската култура тази игра по-късно се е разпространила и сред други народи. Променяна е много през вековете, но съвременната форма на международния шах, или ортодоксален шах, остава непроменена през последните 400 години.

През вековете са изработвали фигурите и дъската от най различни материали: дърво, мрамор, кристал, злато и сребро, слонова кост…
Фигурките са наподобявали войските от съответното време и култура. След максималното изчистване на полето, фигурите и правилата, до получаване на най-съвършенната стратегия- предизвикателна битка за интелектуалци, хората започват да го разнообразяват и интерпретират отново и отново според своята фантазия:

настолни игри

    вкусен шах… победителя реже тортата

настолна игра

и за почитателите на напитките

 

 

 

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!