храбрия оловен войник

Сигурно знаете приказката за Храбрият оловен войник? Но за какво всъщност се разказва в тази приказка?

За различните? Оловния войник е бил с един крак. И  това  различие от останалите 24 войника не го натъжавало. Той се държал дисциплинирано и храбро, както всеки друг оловен войник. Дори това негово несъвършенство, го прави още по-героичен. А може би нещо друго му е дало смелост да изтърпи с достойнство препятствията в своя живот… Тя. Тя също стои на един крак, разбира се по съвсем друга причина.  Ако войникът е символ на мъжеството, Тя е олицетворение на грацията и съвършенството.

А може би тази приказка е за една изпепеляваща любов.  Войника си е мислел, че си приличат. Но всъщност Тя и Той са твърде различни. Той е беден войник, тя благородничка. Той е от олово, тя е от хартия.  Той е силен, тя е крехка. А противоположностите се привличат.

А може би самият Андерсен е написал тази приказка по своя причина, следвайки порив, който самия той не е знаел откъде е долетял. Това няма как да разберем.

Навярно приказката за Храбрият оловен войник е просто приказка за самия живот и всеки ще види в нея, това което го вълнува.

http://fc09.deviantart.net/fs10/i/2006/160/b/f/Steadfast_Tin_Soldier_by_Silverunicorn.jpg

 (700x452, 74Kb)

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!