Днес » изложби

Изложба живопис-галерия „Панев Арт“

публикувано от:  на октомври 5, 2011 няма коментари

Галерия „Арт Маркони“ – град Варна ще представи галерия „Панев Арт“ с изложба живопис на Христо Панев, Иваничка Панева и Габриел Панев в периода 05.10-25.10.2011 г. Откриването е от 18:30 часа на 05.10.2011 г.

  • Христо Панев е утвърден автор в съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства. Живописта му се характеризира с експресионизъм, богата цветова гама, жанрово и тематично разнообразие. Тя е повлияна от българската икона и най- вече от българската фрескова живопис. Характерни за него са циклите: Фрески, Митологични сцени, Библейски сюжети, Житейски теми: любов, майчинство, музика. Графичните рисунки са с изчистена линия и са най-близки до поетичното слово.  Монументалните му работи са в техника – сграфито и сухо фреско. Роден 1942 г. в село Крепост, Хасковска област. 1969 г. – завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – графика. 1976 г. – става член на СБХ.  Международни салони за иновации – София /1997/ – златен медал; CАЩ – Питсбърг /1998/ – златен медал; Кипър /1998/ – златен медал; Казабланка /1998/ – сребърен медал. Носител на наградата на Велико Търново за 2006 г. Почетен гражданин на Димитровград от 2002 г.
  • Иваничка Панева е един от онези художници влюбени в романтичните кътчета на българския пейзаж и архитектура на древната ни столица Велико Търново. Пейзажите й от родния град носят неповторимата атмосфера и колорит на художник дълбоко свързан с този град, чиято богата историческа съдба витае в пространството до което са се докоснали малцина български художници, осенени с Божията искра на вдъхновението. Картините на Иваничка Панева действат така, като че сме забравили познатото и тя ни го показва, уж същото, а различно, преобразено от четката й – това Търново, подобно на амфитеатрален декор на видимото, зад което има някаква известна само на нея тайна. Сякаш ни е подарила очите си за да видим познатото по нов начин, учудващо е как в пейзажи, интериори, терени, цветя, натюрморти – все жанрове, които повтарят действителността, тя надмогва тази действителност, разрушава я, за да я изгради по нов авторски начин, за цветовете, тоновете, полутоновете, нюансите, оттенъците в тези картини може специално да се говори: понякога приказни цветове – неочаквано синьо, златно, зелено; друг път – дървета в кафяво, ръждиво, глинено червено, землисто жълто -думите свършват, остават неназовани оттенъци; понякога студената гама в изключително богат обхват, друг път – скрита извираща сякаш от самия пейзаж светлина прецеждаща се от прозорците и през решетките на вратите. Може би гама, тон полутон са метафори, дошли в езика от музиката, за да бъде описана живопис като тази на Иваничка Панева в която колорита се превръща в симфония от багри. Родена 1946 г. в град Велико Търново. 1968 г. – завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – живопис. 1978 г. – става член на СБХ. Носител на наградата на Велико Търново за 2002 г. Международни салони за иновации: East West Euro Intellect /1998/ – златен медал.
  • Габриел Панев е представител на най-младото поколение български художници. Завършил специалност „Живопис“ във ВТУ „Кирил и Методий“. Още като студент търси свой път на творческо развитие. Преминавайки през влиянието на сюрреалистическите тенденции на западно европейско изкуство и достигайки до естетиката на абстракцията. Израснал в семейство на художници той не попада под влияние на своите родители, а търси и намира свой стил и почерк подчинен както на своите творчески възгледи така и на най-новите тенденции на съвременното европейско изкуство. Ако се опитаме да характеризираме особеностите на неговото изкуство, трябва да отбележим, че то притежава богата и разнообразна цветова гама носеща белезите на съвременната абстрактна живопис.Освен това и нещо повече, използва символи и знаци от християнската култура, с които постига внушения и послания по дълбоки към зрителя. Ако трябва да обобщим написаното до тук, то можем да кажем, че Габриел Панев е един талантлив, модерен, мислещ съвременен художник, чиито творчески постижения са гаранция за възходящия път на развитие в областта на съвременната модерна живопис. Роден 1970 г. в град Велико Търново. 1989 г. – завършва Средно специално художествено училище – гр. Пловдив. 1996 г. – завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – живопис. Международни салони за иновации: Кипър /1997/ – златен медал. Първа награда за живопис на Бостънската Арт Асоциация: Бостън /2002/.

Статията е прочетена 66 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


 

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!