Днес » културен афиш, Събития

Събор на етносите 2012

публикувано от:  на април 26, 2012 няма коментари
Събор на етносите 2012

Събор на етносите 2012

Събор на етносите 2012 ще се проведе край Белослав на Авренската поляна от 11 часа на 1 май 2012 г. Сред заявилите участие над 350 човека ще има представители на българския, турския, арменския, гръцкия, сръбския, ромския, еврейския и румънския етноси. Всички те ще покажат своята култура, бит и душевност чрез песни и танци и ще затвърдят девиза на събора “Красота с различията и единство в многообразието”. Групите, които ще участват са разнообразни, като на сцената на Авренската поляна ще се изявят такива за обработен и автентичен фолклор, професионални формации и танцови школи и самодейни състави.

Организаторите от Народно читалище “Съзнание 1926” са подготвили богата програма в четирите дни, посветени на съхранението на традиционната култура и срещата между етносите:

  • в 16 часа на 28 април (събота), с концерт на фолклорна група за обичаи „Тракийка”;
  •  На 29 април 2012 г. от 16 часа в читалището ще се проведе кулинарният конкурс – „Гебеджанска рибена чорба”. В него местни майстори и деца заедно ще приготвят специалитети, които се слагат на белославската трапеза от незапомнени времена. Наред с ястията ще бъде приготвена и характерната за този край „медовина” – питието на славяните. Същият ден вечерта от 21 часа, на централния площад пред читалището ще се състои прожекция на етнографски филми. Автор и на двете продукции за БНТ е доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ към БАН. Лентата “Писаната булка” представя традиционната култура на българите мюсюлмани от Тетевенско (селата Галата, Глогово, Градешница, Бабинци и част от Кирчево) и тяхната обредна система, белязана от религиозната им принадлежност. Сюжетът се развива в село Галата, едно от най-големите и “живи” села на общността и проследява “писането” на булката – украсяването на лицето по специфичен начин, превърнало се в емблема на тази конфесионална група. Другият филм от програмата представя една недостатъчно позната общност, чиято историческа съдба е особено интересна – българите от областта Голо Бърдо, Република Албания. След обявяването на независимостта на Албания през 1912-1913 г. и конституирането на новите й граници, по-голямата част от селищата на областта Голо Бърдо попадат на територията на Албания. Филмът „Голо Бърдо – непознатите българи” засяга аспекти от историята, религията, традиционната календарна обредност, музиката и идентичността на тази българска общност;
  • На 30 април (понеделник) от 10.30 часа, във фоайето на читалището в Белослав ще бъде открита изложба на шевици „Духовност и родолюбие”, изработени от Кръжока по българска национална шевица “Райна Княгиния” към читалище “Просвета 1927г.” гр. Варна. Посетителите ще могат да видят красотата на българското народно творчество претворена в народната шевица. Кръжокът е носител на множество награди и съществува от повече от 40 г., като събира жени от различни възрасти и краища на Варна. Отново в понеделник ще се проведе третата национална конференция Читалищни срещи, с тема: „Традиционната култура в градска среда, локални общности”. В нея ще вземат участие етнолози, краеведи, културолози и читалищни дейци представители на катедра “Етнология” на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Сдружение за културни инициативи, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Всебългарското екологично сдружение – Варна, Съюза на краеведите в България, Академично етноложко сдружение. В рамките на конференцията ще бъде представена и Работилница за платна. Тя се организира от клуба но Етнознание към читалището в Белослав, ръководен от инж. Венцислава Великова. Кръжокът се занимава с традиционни български техники при изработката на материали – символи на българския дух. Децата от клуба ще презентират своята идея за изработка на етносвитъци представящи определен български празник.

Статията е прочетена 1 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


 

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!