Днес » празници, Събития

„Дни на предците“ в Плиска

публикувано от:  на май 22, 2012 няма коментари
„Дни на предците" в Плиска

„Дни на предците" в Плиска

Събитие под мотото „Дни на предците“ ще се проведе на 26 май на територията на Националния историко-археологически резерват „Плиска“. То има за цел да популяризира традициите по нашите земи в различни епохи, народности и култури. Ще бъдат представени народни певчески традиции, занаяти, облекла и обичаи на нашите предшественици, автохтонни породи коне, кучета и птици.

Ще се проведе конен поход от Първата българска столица Плиска до Мадарския конник, предвиждат се конни демонстрации, стрелба с лък, дефилиране на участниците, пеш и конни, представящи облеклото и традициите на нашите предци. По стари занаятчийски традиции ще бъдат представени тъкачество, изработването на плъсти, традиционни и старовремски музикални инструменти, керамика и ножарство, прабългарски юрти.

През целия ден на територията на резервата „Плиска“ занаятчиите ще представят своите произведения. Конните клубове, соколарските клубове и клубовете „Каракачанско куче“ ще представят своите питомци. Участниците и посетителите ще могат да видят уникалните породи коне, кучета и птици, да разгледат изработени от занаятчиите по стара технология тъкани, плъсти, черги, керамика и старовремски оръжия, да усетят живота и атмосферата в прабългарските юрти. Предвижда се демонстрация на стрелба с лъкове, изработени по старовремска технология, както и стрелба с лък от кон по време на езда.

Събитието се провежда със съдействието на Община Каспичан и кметството в Плиска, с помощ и на Националния историко-археологически резерват „Плиска“, подкрепено е и от областния управител на област Шумен Димитър Александров.


Статията е прочетена 1 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


 

Trackbacks/Pingbacks

  1. Сбъднатите сънища на Виктория Андонова върху дървото | Морски новини
  2. Писани яйца за Великден и Светла Ракшиева | Морски новини
  3. Прабългарските лъкове сред приказката на Мариян Маньовски | Морски новини
  4. Даракчийството и Венета Димчева | Морски новини

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!