5 проблема с ниското самочувствие и как да се справим с тях
5 проблема с ниското самочувствие и как да се справим с тях

Повечето хора страдат от ниско самочувствие, което им пречи да се реализират в живота без дори да го осъзнават. Защото в крайна сметка в каквото вярвате, това и става. Ако се научите да вярвате в себе си, то самочувствието ви ще се повдигне и цялата ви ориентация към света ще се промени.

Навикът да се сравнявате

Почти всеки човек е развил навик да се сравнява с другите, но така отрича своята уникалност и индивидуалност и сами вървите срещу себе си. Не трябва да се водите от оценката на другите за вас, защото така никога няма да познаете себе си истински. Не игнорирайте източника на собствената си сила, поемете по свой път, не винаги трябва да се ръководите от мнението и постъпките на другите.

Навикът на съперничеството

Съперничеството с другите всъщност е признак на това, че не вярвате в себе си и в това, което може да постигнете и се опитвате да докажете обратното. Бъдете достатъчно уверени в себе, и се научете да приемате, че всеки човек е различен и така както има по-неспособни от вас, така има и по-способни.

Навикът да се надявате

Всеки се надява, че може да постигне повече. Все пак надеждата умира последна. Когато се откажеш да вярваш в себе си се оставяш на „течението”. Остава ти да се надяваш, че течението ще те носи или ще се появи някой, който ще ви поднесе живота на тепсия и ще прави нещата вместо вас, но това е просто съществуване, а не живот просто съществуване. Тогава къде остава магията на живота?

Навикът да търсите одобрение

Ако сами не се оцените, ще ви се иска постоянно да получавате оценката на другите. Но когато търсите признание, вие не действате, така както ви се иска, а така, както искат и очакват от вас. И колкото повече ви оценяват, толкова повече ще ви е нужно някой да оценява собствената ви значимост. Така се озовавате в порочен кръг. Единствения шанс да се измъкнете е ако осъзнаете, че това, което притежавате отвътре, не се дължи на оценката на другите.

Навикът да манипулирате

Когато нямате достатъчно вяра  в собствените си сили, използвате чуждите, за да постигнете собствените си цели,чрез манипулиране на хората. Неуверените в себе си хора са майстори в това да прилагат всевъзможни трикове и уловки, за да накарат другите да свършат това което искат. Използват съвестта и чувството за вина на другите. Вместо да манипулирате, трябва да откриете в себе си мотивация за развитие.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!