Първата самостоятелна изложба на накити от стъкло, на Диана Раданова. Стъклото е прозрачна материя, която носи светлина и празничност.


Изложбата е подредена под мотото „Крехки сезони” защото годишните времена са сред любимите й теми. Има бижута носещи бриза на морето, жегата на лятото, топлината на есента, свежестта на пролетта и празничният блясък на Коледа.
Диана Раданова е ученичка на уважавания специалист по художествено топене на стъкло проф. Данаил Николов. Техниката, с която са изработени творбите от стъкло е фюзинг – стопяване на стъклото при температури над 800 градуса.

„Всяко палене на пещта ме зарежда с особено очакване. Това е магията на фюзинга – какъвто и проект да имаш, последната дума е на огъня. Затова го приемам като мой съавтор и с нетърпение се впускам във всяко следващо преобразяване на материала.”

Сред бижутата от стъкло има и цикъл „Азбуки”, които представляват измислени от авторката писмена, близки до руническите, които стоят като амулети и носят в себе си ехото от далечни времена и култури.
В експозицията има още декоративни съдове и средно форматни пана. Всъщност представа за крехката изящност на бижутата от стъкло не може да се получи представа нито от описанието им нито от снимки – просто трябва да се види.
Диана Раданова
0885 205 212
radanova_diana@yahoo.de

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 863 пъти