Рискът от множествена склероза може да бъде намален чрез кафе
Рискът от множествена склероза може да бъде намален чрез кафе

Рискът от множествена склероза може да бъде намален чрез кафе. Според публикация, качена в четвъртък на интернет страницата на Американската академия по неврология според анализ направен в Швеция и Съединените щати няколко чаши кафе дневно намалява риска от множествена склероза. Д-р Йелън Моури (Ellen Mowry), която е невролог в медицинския факултет на университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор и водещ автор на този анализ казва:

„Употребата на кофеин вече бе свързана с намаляването на риска от болестта на Паркинсон или Алцхаймер. Нашето изследване показва и потенциалните му защитни реакции срещу множествената склероза.“ „Това подкрепя идеята, че веществото би могло да има полезни за мозъка ефекти.“ добавя докторката.

От 18 до 25 април във Вашингтон се е провела конференция на Американската академия по неврология, където тези резултати ще бъдат показани. За анализа изследователите са използвали шведско проучване в което са участвали 1629 души, засегнати от множествена склероза и 2807 здрави хора. Освен това те са анализирали и данни от изследване, направено в САЩ, на 1159 души с тази болест, и 1172 здрави хора.

Изследванията установяват навиците за пиене на кафе сред участниците с множествена склероза, между една и пет години преди появата на симптомите (в САЩ) и до десет години преди това в шведската група. Така когато изследователите ги сравнили с употребата на кофеин от здравите участници за същите периоди те установили, че рискът от множествена склероза може да бъде намален чрез кафе.

Под внимание били взети и други фактори като възраст, пол, индекс на телесна маса и навиците за излагане на слънце. Хората, които изобщо не са пиели кафе, са били изложени на 1,5 пъти по-висок шанс да развият множествена склероза, отколкото тези, които са пиели най-малко шест чаши дневно. В американския списък увеличеният риск от множествена склероза е подобен, но в сравнение с тези, които пиели най-малко четири кафета дневно една година преди появяването на симптомите.

Д-р Моури казва, „Кофеинът би следвало да стане обект на изследвания в областта на въздействието върху пристъпите и уврежданията при множествена склероза“.

Очевидно кафето е един от начините множествената склероза да бъде намалена и предотвратена.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 223 пъти