Откриха идеалното съотношение между ягоди и сметана
Откриха идеалното съотношение между ягоди и сметана

„Дейли телеграф“ съобщи, че идеалното съотношение между ягоди и сметана е 70 към 30 процента според британски учени.

Това прави приблизително една лъжица сметана –  готварска или неразбита и две средно големи ягоди.

Препоръчително е десертът да се консумира до две минути и 50 секунди от приготвянето. В противен случай, ягодите омекват, а сметаната подгизва.

Въпреки, че сметаната засилва вкуса на ягодите, те се свиват. Малко преди третата минута със скорост 1 процент на 30 секунди процесът на свиване започва.

Д-р Стюарт Фаримонд казва: „Най-изненадващото откритие е, че ягодите се смаляват от сметаната. Това показва, че сметаната не прониква значимо в плодовете, както и че има ясно движение на течността от ягодите навън към сметаната чрез осмоза. Получената в резултат оцветена в червено сметана съдържа ягодови молекули, които още повече допринасят за удоволствието“.

Ако съотношението се промени например на  60 процента ягоди и 40 процента сметана, то сладостта и ароматът не са задоволителни, а при съотношение на 80:20 ягодите започват да киселеят.

Кулинарната комбинация ягоди със сметана възниква още по времето на Хенри Осми. Въпреки, че комбинацията била необичайна, а сметаната се е смятала за „селска храна“, това бил десерт само за привилегированите.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 254 пъти