Традиционното френско ястие е богато на наситени мазнини и тежките сосове и маслото са основна съставка на повечето ястия. Френската кухня е различна в зависимост от сезона. През пролетта и лятото са популярни салатите и плодовите ястия, защото са свежи, а продукцията е евтина и изобилна. В края на лятото започва изобилието на гъби и те се срещат често в яхнии из цяла Франция. Ловният сезон започва през септември и продължава до февруари и през този период се яде всякакъв вид дивеч. Мидите са най-разпространени с настъпването на пролетта и това е сезонът на стридите, сервирани в огромни количества в ресторантите.

Закуската във Франция се състои от френски хляб, нарязан на филийки и намазан с масло, кроасани или тестена закуска с шоколадов пълнеж заедно с кафе или чай. В миналото обядът е хранене, продължаващо над 2 часа, но тази традиция не се е запазила в днешно време. Вечерята често се състои от 3 ястия – ордьовър или супа, основно ястие и ястие от сирене или десерт като понякога преди сиренето или десерта се сервира салата. Сиренето може да бъде заместено от кисело мляко, а десертът в делничните дни най-често се състои от пресни плодове. Обикновено вечерята се придружава с хляб, вино и минерална вода.

Ако искате да изненадате любимите си хора със закуска по френски ви предлагаме следната рецепта за кроасани по френски:

Продукти:


260 мл прясно мляко
2 ч.л. суха мая
250 гр. бяло брашно и още 3 с.л.
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
180 гр. масло

Приготвяне:

От 65 мл затоплено мляко, маята и 6 с.л. брашно се приготвя закваска – оставя се на топло да шупне за около 20 мин.
Брашното се смесва със солта и захарта и се омесва тесто, като се добавя останалото прясно мляко и закваската. Получава се много лепкаво тесто, което трябва да престои в хладилник 6-8 часа.

Маслото – размекнато на стайна температура, се смесва с трите супени лъжици брашно до получаване на гладка смес. Тя ще служи за намазване на тестото.

Охладеното и вече втасало тесто се премесва и се разточва на правоъгълна кора, която се намазва с масло. Сгъва се на три, както лист за писмо. Отново се разточва, намазва се с масло и пак се сгъва на три. Поставя се в тавичка, покрива се с фолио и се оставя в хладилника за 6-8 часа. След това същата процедура с разточването и намазването с масло се повтаря.
Отново се изчакват 6-8 часа, през които тестото стои в хладилник.

Разточва се кръг с диаметър 40 см и се разделя на 12 триъгълника, които се оформят като кифли като се навиват от широката страна към върха. Кроасаните се подреждат в тава и се намазват с 2 с.л. прясно мляко. Оставят се да втасат около 45 мин или до удвояване на обема им. Намазват се с жълтък, разбит с малко прясно мляко и няколко капки олио или зехтин.
Пекат се в предварително загрята до  200 градуса фурна около 15-20 мин.

Приятен апетит!

Източник рецепта: Форум BgMamma

К. Герчева

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 647 пъти