На 22 август 2011 г. варненката Велика Събева навърши 109 години. Тя е родена на 15 август 1902г. на Голяма Богородица, но празнува на 22 август, тъй като тази дата е записана в личните й документите като рождена. Родното й място е село Табачка, което се намира на 30 км. от град Русе. Първите петдесет години от живота си живее в родното си място, където са имали къща, но в последствие се преместила и заживяла при едно от децата си в Русе. От април 2001 г. вече 10 години живее при дъщеря си във Варна в кв. Владиславово. Баба Велика Събева има 4 деца – две дъщери и двама сина, от които едната дъщеря е починала. Когато е починала дъщеря й, тя сподели, че се е откъснало месце от нея. Има 5 внуци и 7 правнуци, и една пра пра внучка на 17 години – 10 клас.

С много близки, любов и цветя, тя отпразнува своя 109-ти рожден ден, който все още не е свършил, тъй като дъщеря й споделя, че все още много журналисти я търсят, за да я поздравят и да научат тайната на дълголетието, която Велика Събева разкри и за читателите на www.utro.bg – тя казва, че от работа и труд не се умира, тъй като през целия си живот се е трудила и го е преживяла.

Според дъщеря й Невяна, която е на 84 години, дълголетието на майка й се дължи на гена, тъй като и двете й сестри изкарали почти до 100 г. Отраснала е в голямо семейство с пет братя и три сестри. Има чичовци на по 96 и 98 г., братята и  са на 93 г., а двамата й сина са съотвено на 88 г. и 86 г. Дъщеря й сподели, че много обича цветя, както и да хапва диня, грозде, сирене, телешка сушеница, обича повече солено и кисело. След следобедния им сън към 17 часа редовно си правят следобедна закуска с кафе – леблеблия, а точно в 20 часа вечерят. Срещу леглото в стаята й е закачена снимка на Васил Левски като икона, когото тя много обича. Терасата шеговито си я наричат „дворче” с градинка, където двете излизат да се наслаждават на красивата гледка от терасата.

Велика Събева се старае да учи децата си, внуците и правнуците си да се трудят и да са честни. Винаги им дава добри съвети, които дъщеря й спазва, като например и е казвала, когато ходи при децата си, празна да не ходи, да мини през магазина и да купи един пакет брашно, но празна да не ходи.” или пък й е казвала: „когато отиваш при приятелки, като видиш, че е по-глупава от теб – оставяй я, ако видиш, че е по-умна – сприятели се с нея, за да се научиш на нещо.”. Освен това баба Велика Събева съветва от никого да не се взема нещо, което човек не може да върне – ще се мине и без него. Ако човек може да го върне – нека го поиска, ако не може да го върне – да не го иска.”, както и да се услугва веднъж, дваж на непознати, когато човек види, че не му връщат – да им отказва.

А ние от целият Екип на Утро й желаем здраве, нека все така е заобградена от много любов и добрини!

К. Герчева, Август 2011

Снимки: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 582 пъти