Икона върху череп от сом - Даниела Дочева – Кнежевич
Икона върху череп от сом - Даниела Дочева – Кнежевич

„Художник не е онзи, който се вдъхновява, а онзи, който вдъхновява.“ казва Салвадор Дали … а Даниела Дочева – Кнежевич e от хората, които вдъхновяват с усмивка и много любов в приказния свят на жудожниците, палитрите, четките и платната …

От 1987 г. рисува икони, като нейни икони са притежание на редица частни колекции в страната и чужбина: Германия, Белгия, Италия, Швейцария, Сърбия, САЩ, Канада, Англия, Австрия, Франция и Русия, като нейна икона e притежание на патриархът на Москва и цяла Русия Алексий ll. Именно за една от нейните икони ни разказа тя … една история с приключение, вяра, вдъхновение да пренесеш магията на четката извън границите на платното и много любов. Това е Иконата върху череп от сом, която може да се види в Изложба на икони от Даниела Дочева – Кнежевич в Градска Художествена Галерия – Варна до 5 май 2012 г.:
„Реших да пресъздам единствената у нас икона върху череп на риба сом – тази на Св. Богоявление (Кръщение Господне) от 1830 г., която се пази в Регионалния исторически музей в град Шумен. Най-атрактивният уникат от фонда на музея – иконата „Кръщение Господне“, рисувана през 1830 г. върху лицевата част на череп на сом, от известния тревненски зограф Костадин Витанов. Големият проблем се оказа намирането на череп от сом, върху какъвто е нарисувана иконата в Шумен. След десетки разговори успях да открия подходящ в Стара Загора, а историята започна от слисания поглед на човека от куриерската служба, с която пристигна пратката. Оглеждайки смаяно главата на огромния, около 40-50 килограмов сом, човекът бе категоричен, че по-странно нещо никога не е доставял.
Самата обработка на черепа, за да може да се рисува върху него, също бе „епична“. Освен, че бе съхранен като трофей, заедно с кожата, той трябваше да бъде разрязан, при това спазвайки формата на този от иконата. На помощ се притекоха препараторите , които може би заради не дотам добрата телефонна връзка, в началото бяха твърдо убедени, че трябва да срежат череп на слон, а не на сом и бяха потресени от това, как ще го донеса с такси. (Искам да добавя един съвет за колекционерите на трофеи – не препарирайте глава на сом, много мазна риба е и винаги ще пуска лой, мазнина….).
Вече можех да рисувам, но сомът взе своя дан, оставяйки частица от един от зъбите си в показалеца на дясната ми ръка. Между другото още е там и се вижда , странното е , че в началото много ме болеше , поду се, зачерви се … аз се уплаших ,че става сериозна инфекция и точно с този пръст рисувам и водя четката…и няма да мога да завърша иконите – тогава рисувах икона на Св.никола , Кръщение Христово и Богородица – най-голямата икона в изложбата , мина ми за два дни , без лекарства и лекари … Като, че ли се сляхме със сома и той се предаде! Исполина на рибите! Като сценограф много ми хареса идеята на художника , да се запечата този свещен акт върху главата на риба … рисувала съм и други икони с тема Кръщение Христово на една от тях имаше няколко риби около Христос!
Иконата, за да радва дълго време – по канон трябва да се рисува върху твърди и здрави материали! Обработката на дъската изисква шлайфане, шкурене – казват, че с този акт се гонят лошотиите в дървото и то става благо за последващите етапи от иконописването, хубаво е да е от свято место /или казано дървото да е от около манастири, църква/ – грундирането изисква няколко дни, освен това – сушене, шкурене и пак…. след това идва етап преди рисуването – търсене на композиция, лепене на злато и започване на рисуването – техниката е стара – византийска – „яйчна темпера“! Освен търпение и време иконописецът трябва да пости 40 дни преди да започне да рисува икона /светена/. Това е прериод на пречистване и после докато рисува самата икона – също! По тази причина аз реших да стана вегетарианка – близо четвърт век вече – от 08.01.1988 г., за да постигнеш нещо винаги се жертва друго нещо! Освен време в една икона запечатваш и любов! Благодаря на всички хора, помогнали ми да нарисувам тази икона, която, за да стигне до Варна измина много път, кръстосвайки пътищана на България, а  след това измина и дългия път докато стане подходяща и блага за рисуване! Специални благодарности към хората от“ Лов и Риболов“!“
К. Герчева, Април 2012

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 795 пъти