old300-tis

Най-големият Тис в света е на 300 години и се намира в парков комплекс в Обединеното кралство. Всяка година тиса трябва да се подстригва в подходяща форма. Рязането и  транспортирането на един тон листа и дърво обикновено отнема седмици. Парка е създаден през  XVII-XIX век в аристократично имение Kotsvulds в Cirencester. За да се поддържа тази полу-кръгла форма на насажденията от тис, годишно се  изразходват около 6000 паунда.

За да се сложи в ред 300-годишен и 12-метров тис изисква усилията на двама възрастни мъже за цялата седмица. Местните хора смятат, че този  тис е засаден около 1710 година.

Тази градина от тис, с размери 12-метра височина, ширина 4,5 м и 150 метра дължина е най-големият по рода си в страната.

Ето така работниците подстригват този 300 годишен Тис:old-tis

При резитбата на Тиса, се получава почти един тон отпадъци от него, който се използва за производство на лекарства. Продава се на  фармацевтични компании, които използват екстракт тис,  като ключовата съставка доцетаксел  помага в химиотерапия за лечение на рак на гърдата, рак на яйчниците и рак на белият дроб.Най-големият тис в света300tis

Така освен красив зелен парк,  този 300 годишен тис е и полезен на хората.

Източник:    lolgirl.ru

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!