За благородната лъжа?!
Понякога лъжата и истината са ясни, но много по-често те са относителни понятия. Ако за един един факт е истина, за друг той е лъжа. Ако не изречеш нищо, пак може да излъжеш. Истината и лъжата са втъкани в човешкия живот, така преплетено че единствено моралните ценности на личността, определят дадено събитие за лъжа или истина. Като се сложи в сметката премълчаването и благородната лъжа, в края на краищата не абсолютното изискване винаги да се казва Истината или никога да не се лъже са важни, а техните последствия. Човекът би трябвало да е разумно същество и на място всеки миг да преценява, кое действие, как ще се отрази на него, на близки и далечни хора. Тежко е да се живее с такава отговорност. Затова по-важно е да се култивират морални ценности, като цяло. Да се тренира личността да живее в хармония, и така въпросът Лъжа или Истина ще отпадне.

Защо хората лъжат?
* С цел измама, за да се облагодетелства човек материално. Както се казва злото не идва само. Лъжата е част от арсенала да се постигне някаква неправда.
* Друга лъжа е заради съзнателно или несъзнателно направена грешка, която трябва да се прикрие. Прикриването е с цел за да не пострадаме или за да не нараним другите, узнавайки за нашата грешка.
* Следващата лъжа е премълчаването. Не казваш лошата Истина, не си излъгал. Спестяването на истината може да е с користна цел или отново за прикриване на грешка и в някои случаи като „благородна лъжа“
* Следва самата Благородна лъжа. Умишлено се казват неверни факти за да не се нарани човек.
Благородната лъжа никога не трябва да е оправдание за дадени действия. Тя е съзнателен акт и човека изрекъл я си носи отговорност. Тя трябва да бъде съобразена със последствията, които причинява. Ако са добри, значи е за добро.
* Има и една такава скрита, и често невидима лъжа, наречена Самозалъгване. Тя коварно живее дълго и излиза наяве когато е късно и заварва самозалъгващия се съвсем безпомощен.
Но Лъжата има едно качество, че е нетрайна. Винаги излиза наяве, разклащайки доверието и посаждайки съмнение.
Другото й качество е че една лъжа, често води след себе си друга, докато се построи една нестабилна въздушна конструкция от измислици, заплашваща да се срути.

Някои хора са живи детектори за лъжи, интуитивно разбират кога ги лъжат. Други пък изпечени лъжци лъжат дори машината,детектор на лъжата.

new-1
Преди много години, когато бил измислен детекторът на лъжата, всички адвокати и познавачи на човешкото поведение били във възторг.
………
Веднъж на един адвокат му хрумнало да извърши странен опит. Преместил апарата в психиатричната клиника на града, за да го изпробва върху един болен – Дж.К.Джоунс.Господин Джоунс бил психопат и в умопомрачението си твърдял, че е Наполеон Бонапарт. И може би,защото се бил занимавал с история, познавал отрично живота на великия корсиканец и споменавал съвсем точни подробности от него в първо лице и в логически смислена последователност.
Лекарите сложили господин Дж.К. Джоунс пред детектора на лъжата и след рутинна подготовка попитали:
– Вие ли сте Наполеон Бонапарт?
Пациентът се замислил за миг и след това отговорил :
– Не, откъде ви хрумна? Аз съм Дж. К. Джоунс.
Всички се усмихнали, освен операторът на детектора на лъжата, който заявил,че господин Джоунс лъже.
апаратът показвал,че когато господин Джоенс казвал истината, т.е. че е господин Джоунс, той лъжел, защото смятал че е Наполеон.

 

 


Мисли за Лъжата и Истината

Ще започна така-„Лъжата е порок само тогава,когато върши зло,когато прави добро тя е велика добродетел.“

* Кажи истината, за да не ти повярват
* На лъжата краката са къси.

* Който казва, че не е излъгал всъщност лъже.
* Кой те е лъгал толкова често, колкото ти самия?

Бенджамин Франклин
* Най-сигурният начин да бъдеш излъган е да се считаш за по-хитър от другите

Франсоа дьо Ларошфуко

* Има една тънка граница между това да казваш истината и това да казваш истината, която искат да чуят другите…
* Човек винаги има поне две причини, за да направи нещо- една истинска, и друга, която звучи красиво.“

* Лъжата обикаля света, докато Истината си вързва обувките

* Понякога истината боли, но това не означава, че лъжата лекува

* Истината наранява,лъжата убива!
* Истината боли един миг, лъжата много по-дълго !

 

Най-известните измислени и истински лъжци :
Пинокио, Лъжливото овчарче, рибарите и ловците, търговци, Силиконовите красавици

 

Най- известните лъжи
Щъркелите носят бебетата
интернет самоличностите
Желаните лъжи
Оптически илюзии, фокуси, реклами, кино и театър, маските и грима

картичка шега за твоите приятели

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!