На 4 януари имахме възможността да наблюдаваме единственото слънчево затъмнение, видимо от България през 2011 г. То започна в 09:03 часа, малко след изгрева на Слънцето. Максималната фаза настъпи в 10:28 часа и завърши в 12:02 часа. Затъмнението се виждаше най-добре от северните части на България, където фазата беше най-висока. Живеещите в Южна България също имаха възможност да наблюдават явлението, но  по-слабо.
Студентското астрономическо общество на Шуменския университет организираха свободен достъп до телескопите на Астрономическия център на университета за наблюдение на красивото астрономическо явление.
Слънчево затъмнение се наблюдава при новолуние, когато Луната застане между Земята и Слънцето и трите небесни тела са на една линия.  Последното слънчево затъмнение от територията на България е наблюдавано на 15 януари 2010 г. като частично затъмнение. Следващото слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от България, се очаква на 3 ноември 2013 г. и ще може да се наблюдава от южните части на страната.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!